FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftnom bogata Saudijska Arabija najavila nove mega projekte

DAMMAMZ, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Saudijska Arabija najavila jeniz mega projekata vrijednih na desetke milijardi dolara, uključujućitri opsežne modernizacije rafinerija u vrijednosti skoro 17 milijardidolara, objavila je novinska agencija SPA.
DAMMAMZ, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Saudijska Arabija najavila je niz mega projekata vrijednih na desetke milijardi dolara, uključujući tri opsežne modernizacije rafinerija u vrijednosti skoro 17 milijardi dolara, objavila je novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija, koja je ostvarila neočekivano velike prihode uslijed rekordno visokih cijena na svjetskom tržištu nafte, predstavila je svoje investicijske planove na konferenciji u istočnom gradu Dammam.

Naftni gigant u državnom vlasništvu Saudi Aramco naveo je da se radi o "mega projektima modernizacije naftnih rafinerija u Rabaau, Yanbuu i Ras al-Tannuru vrijednih gotovo 17 milijardi dolara".

Najavljeni su također veliki petrokemijski projekti kroz slijedećih pet godina "koji bi trebali otvoriti gotovo 20.000 radnih mjesta , od kojih 75 posto za Saudijce.

Desetak novih projekata vrijednih 6 milijardi dolara bit će usmjereno prema manje razvijenom jugu, brdovitoj domovini manjina Zaidi i Ismaili. Osim toga, izgradit će se željeznička pruga koja će povezivati mineralna ležišta na sjeveru te kraljevine s glavnim komunikacijskim pravcima između glavnog grada i naftnih polja na istoku zemlje.

Saudijska Arabija daleko je najveći svjetski proizvođač i izvoznik nafte, te dominantna sila u okviru OPEC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙