FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush traži od Saudijske Arabije da pojača proizvodnju nafte

WASHINGTON,26. travnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushzatražio je u ponedjeljak od saudijskog princa nasljednika Abdullahada Saudijska Arabija poduzme mjere kako bi pomogla u obuzdavanjurekordnog rasta cijena nafte.
WASHINGTON,26. travnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush zatražio je u ponedjeljak od saudijskog princa nasljednika Abdullaha da Saudijska Arabija poduzme mjere kako bi pomogla u obuzdavanju rekordnog rasta cijena nafte.

Bush se susreo s Abdullahom na svom ranču u Crawfordu u Teksasu. U zajedničkom priopćenju nakon sastanka rečeno je da Sjedinjene Države cijene snažnu predanost Saudijske Arabije da ubrza investicije i proširenje svojih proizvodnih kapaciteta kako bi pomogla stabilnost tržišta i njegovu dovoljnu ospkrbu naftom.

"Kada značajno povećate kapacitete, o čemu oni sada govore, to mora imati pozitivan utjecaj na smanjenje cijena", rekao je nakon susreta Steve Hadley, Bushov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Saudijsko izaslanstvo je predstavilo plan prema kojem bi Saudijska Arabija do 2009. povećala kapacitete za proizvodnju nafte na 12,5 milijuna barela dnevno, sa sadašnjih maksimalnih 11 milijuna. Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, trenutno crpi 9,5 milijuna barela dnevno.

Cijene sirove nafte uporno rastu tijekom protekle godine odražavajući sve veću potražnju u Kini i Indiji kao i ograničenu svjetsku proizvodnju. Cijene su u travnju u SAD-u nakratko dosegnule rekordnih 58 dolara za barel sirove nafte i popele se na 2,28 dolara za galon benzina (1 galon = 3,8 litara).

Hadley je rekao kako bi vijesti sa današnjeg susretu Busha i Abdullaha trebale biti dobre za tržište.

Ipak, Adel Al-Jubeir, savjetnik za vanjsku politiku saudijskog princa, je rekao kako su cijene nafte previsoke, ali da povećanje saudijske proizvodnje neće nužno voditi nižim cijenama benzina u SAD-u.

"Danas na tržištu nema nestašice sirove nafte, ono što vidimo je pomanjkanje kapaciteta za rafiniranje", rekao je on.

Uoči susreta s Abdullahom Bush je kazao kako će s njim razgovarati o potrebi "da se osigura razumna cijena". Dodao je kako će biti govora o proizvodnim kapacitetima Saudijske Arabije ističući da je to "važan predmet razgovora".

Bush i Abdullah su razgovarali i o mirovnom procesu na Bliskom istoku, demokratskim promjenama u Saudijskoj Arabiji i borbi protiv terorizma.

Glede Izraelsko-Palestinskog sukoba priopćenje kaže da SAD i Saudijska Arabija žele njegovo pravedno rješenje do kojeg će se doći pregovorima kako bi se osiguralo da dvije demokratske države, Izrael i Palestinska država, žive jedna pored druge u miru i sigurnosti. Dvije strane smatraju da će povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i dijelova Zapadne Obale biti značajan korak naprijed prema provedbi mirovnog plana za Bliski istok iza kojeg stoje SAD, UN, EU i Rusija.

Dvije strane su potvrdile odlučnost u jačanju suradnje u borbi protiv terorizma i sprječavanju dotoka sredstava teroristima i mrežama koje ih podupiru.

Sjedinjene Države su pozdravile nedavne općinske izbore u Saudijskoj Arabiji i rekle da očekuju i šire sudjelovanje u skladu s reformskim programom saudijskog kraljevstva.

Saudijska Arabija je ponovila poziv svima koji poučavaju ili propagiraju islamsku vjeru da se strogo drže islamske poruke mira, umjerenosti i tolerancije i odbace odstupanja od tih načela.

Obje zemlje suglasne su da se ta poruka mora protegnuti na pripadnike svih vjera, rečeno je u zajedničkoj izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙