FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: savjetovanje poslodavaca u zdravstvu

OPATIJA,5. svibnja 2005.((Hina)) - Dvodnevno savjetovanje Udrugeposlodavaca u zdravstvu i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje"Uvjeti poslovanja zdravstvenih ustanova u 2005. godini i sustavplaća" počelo je danas u Opatiji uz sudjelovanje oko 300 poslodavaca istručnjaka u zdravstvu.
OPATIJA,5. svibnja 2005.((Hina)) - Dvodnevno savjetovanje Udruge poslodavaca u zdravstvu i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje "Uvjeti poslovanja zdravstvenih ustanova u 2005. godini i sustav plaća" počelo je danas u Opatiji uz sudjelovanje oko 300 poslodavaca i stručnjaka u zdravstvu.

Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Vlado Jukić ocijenio je stanje u hrvatskom zdravstvu zabrinjavajućim zbog pomanjkanja novaca u sustavu i organizacijskih problema.

Jukić je upozorio da za rješavanje tih problema treba uvesti nepopularne mjere, a zbog toga treba uspostaviti suglasnost svih političkih snaga kako ne bi samo politička grupacija na vlasti morala podnijeti gubitak popularnosti.

Nužno je zakonski regulirati uvođenje participacije za svaku zdravstvenu uslugu, što bi očekivano izazvalo nezadovoljstvo građanstva, te provesti reformu zdravstvene službe, što bi pak izazvalo nezadovoljstvo zdravstvenog osoblja, ističe Jukić.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Golem potvrdio je da nema dovoljno novca u zdravstvenom sustavu te da bi ravnatelji bolnica trebali više voditi računa o smanjenju troškova.

Direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman istaknuo je kao najveći problem u rashodima Zavoda nekontroliranu potrošnju lijekova na recept te značajno povećanje opsega specijalističko-konzilijarnih usluga.

Kazao je da je rast potrošnje lijekova na recept lani zaustavljen ali je opseg specijalističko-konzilijarnih usluga povećan za 10 posto.

Bergman je dodao da je stopa bolovanja s 3,66 posto smanjena na 3,5 posto, ali to znači da je i dalje 50.000 ljudi dnevno na bolovanju.

Za ovu je godinu HZZO izračunao da treba 17,2 milijarde kuna za pokriće svih rashoda, ali je taj iznos morao biti umanjen za dvije milijarde kuna.

(Hina) xdsil ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙