FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Dan slobode medija u utorak sindikalna akcija "Pet minuta gromoglasne tišine"

ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Na Svjetski dan slobode medija uutorak, 3. svibnja, održat će se tradicionalna akcija "Pet minutagromoglasne tišine" u organizaciji Sindikata novinara Hrvatske (SNH)koji ovogodišnjom akcijom želi ukazati na nužnost uređivanja pravanovinara i medijskih radnika nacionalnim kolektivnim ugovorom o kojemuse već dvije godine pregovara s udrugama poslodavaca.
ZAGREB, 1. svibnja 2005. (Hina) - Na Svjetski dan slobode medija u utorak, 3. svibnja, održat će se tradicionalna akcija "Pet minuta gromoglasne tišine" u organizaciji Sindikata novinara Hrvatske (SNH) koji ovogodišnjom akcijom želi ukazati na nužnost uređivanja prava novinara i medijskih radnika nacionalnim kolektivnim ugovorom o kojemu se već dvije godine pregovara s udrugama poslodavaca.

SNH poziva sve novinare i medijske radnike da u utorak od 11,55 do 12 sati prekinu s radom i prosvjeduju na radnim mjestima te pokažu sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u nakani da svoja temeljna prava zaštite nacionalnim kolektivnim ugovorom.

Iz SNH pozivaju novinare da se odazovu šestoj po redu akciji kako bi, među ostalim, dali podršku pregovaračkom odboru sindikata koji od svibnja 2003. pregovara s udrugama poslodavaca o nacionalnom kolektivnom ugovoru.

U proglasu, koji će u utorak na radnim mjestima čitati sindikalni povjerenici, upozorava se da prava novinara podjednako krše neki domaći, ali i strani vlasnici medija koji primjenjuju dvostruke standarde jer u matičnim zemljama poštuju zakonodavstvo, kolektivne ugovore i prava radnika, a u Hrvatskoj to ne žele.

SNH je do sada potpisao osam kolektivnih ugovora u velikim medijskim kućama kojima je "pokriveno" oko 70 posto novinara i medijskih radnika. Na osnovu tih ugovora predložen je nacionalni kolektivni ugovor kojim se žele zaštititi novinari u malim lokalnim medijima.

"Iako se radi o minimumu standarda i okvirima koji spadaju u normalne europske dosege zaštite radnika u medijima, poslodavci ih ne žele proširiti na sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj. Posebno je žalosno što žele ukinuti i dodatak od 0,5 posto na minuli rad, te izbjegavaju pregovarati o redakcijskom statutu, samoregulacijskom aktu obveznom prema Zakonu o medijima", stoji u sindikalnom proglasu.

Poslodavce se proziva i zbog odbijanja bilo kakvih prava stalnim honorarnim suradnicima, od koji neki i desetak godina rade bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Stoga, iz SNH pozivaju poslodavce da u nastavku pregovora, koji su zastali, pokažu da im je sređivanje stanja u profesiji prioritet u dogovoru sa SNH koji predstavlja više od tri tisuće članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙