FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matulović-Dropulić: budućnost graditeljstva je u okrupnjavanju

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Budućnost hrvatskog graditeljstva nazajedničkom europskom tržištu je u njegovom međusobnom povezivanju iudruživanju u klastere, ocijenila je ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić na Danugraditelja održanom na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji Udrugeposlodavaca graditeljstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, u sklopuGrupe sajmova Građenje i opremanje.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Budućnost hrvatskog graditeljstva na zajedničkom europskom tržištu je u njegovom međusobnom povezivanju i udruživanju u klastere, ocijenila je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić na Danu graditelja održanom na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji Udruge poslodavaca graditeljstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, u sklopu Grupe sajmova Građenje i opremanje.

Snažno graditeljstvo je interes Hrvatske, a tome ne pridonosi sadašnja rascjepkanost kapaciteta i nedovoljna pripremljenost na promjene koje donosi buduće članstva Hrvatske u Europskoj uniji, kaže ministrica.

Takva situacija, dodala je, održava podizvođački mentalitet i otežava hrvatskoj građevinskoj operativi da bude nositelj u velikim projektima.

Tijekom 2003. godine, rečeno je na skupu, zabilježen je snažan rast obujma građevinskih usluga osobito u cestogradnji, a taj rast zadržao i tijekom 2004. godine te da se i nadalje očekuju snažne aktivnosti na projektima cestogradnje do 2008., kako na autocestama tako i na državnim cestama i održavanju postojećih cesta.

Po podacima iznesenima na skupu, tijekom 2003. godine vrijednost izvršenih građevinskih radova u zemlji i inozemstvu iznosila je 2,14 milijardi kuna, što predstavlja 5,6 posto BDP-a, a broj zaposlenih u graditeljstvu iznosio je 78.276.

U strukturi vrijednosti izvršenih radova dominirala je cestogradnja sa 51,3 posto, nestambene zgrade zauzimale su 23,4 posto, a stambene 12,2 posto. Ukupno je te godine u Hrvatskoj djelovalo 5.979 građevinskih tvrtki pri čemu ih je najviše (5.634) imalo do 50 zaposlenih.

Kao potencijal za daljni razvoj, graditelji ističu područje tržišta građevinskih radova u visokogradnji koje, kako je rečeno, znatno zaostaje u odnosu na tržište niskogradnje pa je zato u cilju razvoja tržišta nekretnina i projekata visokogradnje neophodno unapređivati urbanističko planiranje, paralelnu izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture te unapređivati poticajnu stambenu izgradnju.

Isto tako, čulo se na skupu, potrebno je razvijati zakonodavne temelje za poštenu tržišnu utakmicu u graditeljstvu, posebno u području javnih nabava te inovirati obrazovni sustav za građevinska zanimanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙