FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri energetike pozabavit će se visokim cijenama nafte

PARIZ, 2. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Najbogatije zemlje svijetaokupit će se u ponedjeljak na sastanku u Parizu kako bi razgovarale sciljem osiguravanja ponude i ograničavanja gospodarskih štetaizazvanih gotovo rekordnim cijenama nafte uslijed novih naznakausporavanja zapadnoeuropskog gospodarstva, inače velikog potrošačanafte.
PARIZ, 2. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Najbogatije zemlje svijeta okupit će se u ponedjeljak na sastanku u Parizu kako bi razgovarale s ciljem osiguravanja ponude i ograničavanja gospodarskih šteta izazvanih gotovo rekordnim cijenama nafte uslijed novih naznaka usporavanja zapadnoeuropskog gospodarstva, inače velikog potrošača nafte.

Na sastanku pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za energetiku (IEA), energetskog ogranka OECD-a koji održava sastanke svake dvije godine na ministarskoj razini radi zaštite interesa potrošača nafte, naći će se predstavnici SAD, Japana i Europe.

Obično smatrani uvodom u sastanke na višoj razini u matičnoj organizaciji OECD-u, pregovorima IEA ove će godine dominirati dramatične aktivnosti vezane uz cijene nafte, koje su dovele do njezina osnivanja 1974.

Cijene sirove nafte ove su godine dosegnule rekordnih više od 58 dolara po barelu budući je naglo rastuća potražnja iz azijskih gospodarstava u razvoju potaknula povećanje proizvodnje blizu punih kapaciteta. Banka Goldman Sachs upozorila je na potencijalni super-skok cijena na 100 dolara po barelu.

Uz zemlje-potrošače koje mogu koristiti energiju učinkovitije nego prije 30 godina, malo je onih koji još predviđaju vrstu gospodarskog kaosa koji je uslijedio nakon arapskog naftnog bojkota 1973. No IEA osmišljava načine kako bi se uštedjela energija za slučajeve kriza.

Ne očekuje se da će IEA, osnovana na inicijativu Henryja Kissingera kao protuteža kartelu OPEC, najaviti nove dramatične politike na sastanku u Parizu, doznaje se od njezinih suradnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙