FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD optužio trojicu za korupciju u programu UN-a

WASHINGTON,14. travnja 2005.(Hina) - Tri su osobe optužene u četvrtaku Sjedinjenim Državama za tajno plaćanje provizije iračkom režimu uokviru korupcije u programu Ujedinjenih naroda nafta-za-hranu.
WASHINGTON,14. travnja 2005.(Hina) - Tri su osobe optužene u četvrtak u Sjedinjenim Državama za tajno plaćanje provizije iračkom režimu u okviru korupcije u programu Ujedinjenih naroda nafta-za-hranu.

U optužnici otvorenoj u Saveznom sudu u New Yorku, poslovni čovjek David Chalmers i njegova tvrtka Bayoil iz Teksasa, Ludmil Dionisiev, bugarski državljanin nastanjen u SAD-u i Britanac John Irving optuženi su za zavjeru za tajno plaćanje milijuna dolara Iraku.

Optužnica tvrdi da je provizija plaćena kako bi tvrtka Bayoil mogla sudjelovati u prodaji iračke nafte u okviru programa Ujedinjenih naroda.

Chalmers i Dionisiev su uhićeni u četvrtak u Houstonu, a SAD će od Velike Britanije tražiti izručenje Irvinga.

Optuženi bi, ako budu osuđeni, mogli dobiti svaki do 62 godine zatvora i platiti kaznu od 1 milijun dolara.

UN-ov program nafta-za-hranu, osnovan 1996. a okončan 2003. nakon američke invazije Iraka, dopuštao je Iraku da prodaje naftu kako bi financirao kupovinu humanitarnih dobara poput hrane i lijekova s ciljem da se iračkim građanima olakšaju UN-ove sankcije.

Irak je objavio dokumente koji dokazuju da je režim Sadama Huseina zlorabio program podmićivanjem radi ilegalne prodaje nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙