FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 30. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15.30 sati:
ZAGREB, 30. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

BEOGRAD

Pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore Čedomir Branković, koji je uhićen u utorak u Bugarskoj na osnovu međunarodne tjeralice Interpola raspisane na zahtjev Hrvatske, nalazi se u veleposlanstvu SCG u Sofiji i čeka na povratak u Srbiju, tvrdi beogradski dnevnik "Danas" od subote.

U Veleposlanstvu SCG u Sofiji, piše list, nisu željeli komentirati tu informaciju, obrazlažući to činjenicom da su u tijeku razgovori na najvišoj razini između bugarskih i srpsko-crnogorskih vlasti, te da su predstavnici veleposlanstva "neprekidno angažirani oko tog postupka".

Branković je u Bugarsku putovao kao član službenog izaslanstva Vojske SCG, te je u Sofiji uhićen, ali ga je bugarski sud pustio na slobodu u četvrtak, s obrazloženjem da ima diplomatski imunitet. Na tu se odluku žalilo tužiteljstvo, a po pisanju srbijanskih medija, konačnu odluku o tome da li će Branković biti izručen Hrvatskoj ili će se moći vratiti u zemlju nadležni će sud donijeti idućega tjedna.

ISTANBUL

Jedan policajac je poginuo, a dvojica su ranjena u subotu u eksploziji koja se dogodila dok su istraživali sumnjivi paket u turističkom gradu na zapadu Turske, objavila je agencija Anadolija.

Nesreća se dogodila u egejskom ljetovalištu Kusadasi kod spomenika utemeljitelja moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka.

Do eksplozije je došlo u trenutku dok su policajci pokušavali uspostaviti sigurnosni kordon oko sumnjivog paketa postavljenog ispred spomenika.

Nakon incidenta, lokalna je policija uspostavila kontrolne točke na izlazima iz Kusadasia, prenosi turska agencija.

ANKARA

Šefovi diplomacija zemalja iračkih susjeda su nedjelju u Istanbulu pozitivno ocijenili započeti politički proces koji vodi stabilizaciji prilika u toj zemlji.

Pozdravljajući sudionike skupa turski premijer Recep Tayyip Erdogan istaknuo je važnost okončanja iračkih sukoba koji, kako je rekao, vrlo ozbiljno ugrožavaju mir i sigurnost u široj regiji. Dodao je kako je turbulentni Irak nanio golemu štetu ne samo turskom gospodarstvu i trgovini, već i drugim susjednim zemljama.

Istanbulski skup okupio je ministre vanjskih poslova Iraka, Irana, Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta, Jordana, Bahreina i zemlje domaćina Turske uz prisutnost izaslanstva Organizacije islamske konferencije (OIC), EU i UN.

Zamjetno je da je istanbulsko ministarsko zasjedanje proteklo bez ikakvih sporova. Opća je ocjena da parlamentarni izbori, održani 30. siječnja, predstavljaju krupnu prekretnicu nove post-Sadamovske iračke zbilje. Tom prilikom izražena je snažna potpora izradi Nacrta novog ustava koji se treba završiti do kolovoza, te pripremi općih izbora do kraja ove godine.

BAGDAD

Dvije osobe su ubijene i 6 ranjeno u prvom samoubilačkom napadu automobilom-bombom na američko-irački konvoj. "Dvije osobe su ubijene i 6 ranjeno i svi su civili", rekao je jedan izvor ministarstva unutrašnjih poslova.

Jedan policijski izvor je obznanio da su 4 iračka vojnika ranjena i objasnio da se "auto zaletio na iračka i američka vozila koja su dolazila iz suprotnog smjera i 4 vojnika su ranjena u eksploziji" u četvrti na istoku Bagdada.

U zapadnom dijelu Bagdada, u subotu oko podneva eksplodirala je jedna automobil-bomba blizu sjedišta Vijeća nacionalnog dijaloga, skupine sunitskih dužnosnika koji su bili uključeni u sastavljanje vlade, prema izvoru ministarstva unutrašnjih poslova. U tom je napadu ubijena jedna osoba, a ranjena su najmanje tri pripadnika iračke garde i sedmoro civila.

TEHERAN

Nova zračna luka Teherana otvorena je u subotu nakon godinu dana od kada ju je vojska zatvorila, što su London i Ottawa dočekali sa sumnjom u njezinu sigurnost.

Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije i Kanade su preporučila svojim državljanima da ne koriste međunarodnu zračnu luku Imam Khomeini zbog sumnji u sigurnost piste.

"U kontaktu smo s iračkim vlastima o tom pitanju. Dok se situacija ne razjasni, savjetujemo britanskim putnicima da se orijentiraju na letove koji koriste susjednu zračnu luku Mehrabad", u središtu glavnog grada, naveo je Foreign Office. Kanadsko ministarstvo izdalo je slično priopćenje.

GAZA

Palestinske su vlasti najavile u subotu novu kampanju s ciljem uspostave zakona i reda obećavši više policajaca na ulicama kako bi povećali sigurnost i ojačali povjerenje u predsjednika Mahmuda Abasa.

Kampanja, koja počinje u nedjelju, uslijedit će zbog rastućeg bezakonja, uključujući oko 30 ubojstava tijekom prošle godine, na palestinskim teritorijima.

U priopćenju ministarstva unutarnjih poslova, koje nadgleda službe sigurnosti, izražena je "jasna odlučnost ...da se nametne vladavina zakona na terenu kroz raznoliku kampanju".

Glasnogovornik ministarstva rekao je da će na ulicama biti više policajaca koji će vršiti ophodnje u pojasu Gaze i u gradovima na Zapadnoj obali koji su pod palestinskom kontrolom kako bi se povećala javna sigurnost.

BERLIN

Predsjednici Njemačke Horst Koehler i Poljske Aleksander Kwasniewski otvorili su u subotu u Berlinu njemačko-poljsku godinu, program kulturnog i gospodarskog zbližavanja koje će obilježiti niz prigodnih manifestacija u obje zemlje.

"U svojoj dugoj povijesti kao zemlje susjede Njemačka i Poljska nikad nisu bile tako bliske", rekao je njemački predsjednik.

"Imamo čvrste temelje za naše odnose koji ne bi mogli biti solidniji", dodao je Koehler.

Njemačko-poljsku godinu obilježit će najvećim dijelom priredbe s područja kulture. Taj program dvije su vlade financirale s 10 milijuna eura. Izložbe, filmovi i kazališne predstave predviđeni su u 5 njemačkih gradova. Osim kulturnih manifestacija, tijekom godine su planirani i brojni susreti mladih znanstvenika te gospodarstvenika iz dvije zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙