FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija kupila otok za 3,29 milijuna eura

RIM, 30. travnja 2005. (Hina/AFP) - Za 3,29 milijuna eura talijanskadržava kupila je Budelli, otočni dragulj s ružičastim pijeskom uarhipelagu Maddalena koji obuhvaća nekoliko otoka i otočića izmeđuSardinije i Korzike.
RIM, 30. travnja 2005. (Hina/AFP) - Za 3,29 milijuna eura talijanska država kupila je Budelli, otočni dragulj s ružičastim pijeskom u arhipelagu Maddalena koji obuhvaća nekoliko otoka i otočića između Sardinije i Korzike.

"Pravedno je da to prirodno blago bude vlasništvo cijele Italije, a ne pojedinca", pojasnio je vladin dužnosnik Alterro Matteoli.

Otok Budelli proslavio se nakon snimanaj filma "Crvena pustinja" talijanskog redatelja Michelangela Antonionija.

Odluka talijanske države da kupi taj otok slijedila je nekoliko dana nakon polemike koju je pokrenuo potpredsjednik vlade Giulio Tremonti prijedlogom prodaje talijanskih plaža čime bi se financirali turistički programi na jugu zemlje, podsjeća u petak talijanski tisak.

Vlada je iskoristila svoje pravo prvokupa protiv privatnog društva i platila 3,29 milijuna eura, koliko je ponudio potencijalni kupac CofinanceCo.

Budelli, veličine 175 hektara, dio je parka prirode u arhipelagu, a pijesak njegovih plaža ružičast je zbog prisutnosti mikroškoljkica. Otok je od 1983. pripadao društvu za promet nekretninama koje ga je u nekoliko navrata pokušalo prodati, ali bezuspješno jer na njemu zabranjena gradnja a radi zaštite prirode do njega se ne smije ploviti niti motornim čamcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙