FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed otočkih ovčara u Rijeci

RIJEKA,22. travnja 2005.(Hina) - Oko 200 ovčara, članova ekoloških,seljačkih i ovčarskih udruga s otoka Krka i Cresa prosvjedovali sudanas u središtu Rijeke jer im, kako su isticali, županijska uprava nenastoji pomoći u rješavanju pitanja alohtone divljači na otocima koja,tvrde, kolje ovce i čini velike štete.
RIJEKA,22. travnja 2005.(Hina) - Oko 200 ovčara, članova ekoloških, seljačkih i ovčarskih udruga s otoka Krka i Cresa prosvjedovali su danas u središtu Rijeke jer im, kako su isticali, županijska uprava ne nastoji pomoći u rješavanju pitanja alohtone divljači na otocima koja, tvrde, kolje ovce i čini velike štete.

Povorka prosvjednika krenula je s Delte te je u Adamićevoj ulici, u blizini zgrade županijskog Poglavarstva, na nekoliko minuta blokirala promet. Središnji dio skupa održan je na Korzu, ispod prozora zgrade Poglavarstva, a nakon toga prosvjednici su u povorci prošli cijelom središnjom riječkom ulicom.

Prosvjednici su, uz zvukove zviždaljka i ovčjih zvona, nosili transparente s natpisima "Župane, prodao si dušu lovcima", "Čobanković + Komadina = Dečak", "Župan i Poglavarstvo grobari kvarnerskih otoka", "Jučer otok ovaca, danas otok lovaca" te tražili ostavku župana Zlatka Komadine i uzvikivali "Lopovi!"

Među provjednicima su bili gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić, predsjednik Saveza udruga Kvarnera Mićo Antolović, predsjednica Udruge ovčara otoka Krka Zora Kosić te predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Vladimir Novotny.

Na kraju skupa prosvjednici su najavili da će se autobusima kojima su stigli u Rijeku provesti kroz Opatiju gdje se održava svečana sjednica županijskog Poglavarstva.

Ovčari svih kvarnerskih otoka, putem ovčarskih i ekoloških udruga te jedinica lokalne samouprave, upozoravaju da divlje svinje, jeleni lopatari, čagljevi, medvjedi i mufloni ugrožavaju otočno ovčarstvo. Tvrde da divljač koja je na otoke unešena radi lova kolje ovce te traže hitno i bezuvjetno uklanjanje tih alohtonih vrsta.

Lovačke udruge u sklopu Hrvatskog lovačkog saveza, pak, tvrde da su štete neznatne, da lovstvo koristi otocima i da treba razvijati lovni turizam te da lovci skrbe o divljači. Lovci smatraju da je upitno je li prijeporna divljač alohtona jer da je na otocima pronašla izvrsne uvjete za život.

Predstavnici primorsko-goranke županije više su puta isticali da županija skrbi i o ovčarstvu i o lovstvu, da država mora odrediti koju divljač i na koji način treba ukloniti te da je izlov za sada jedini zakonit način. Županija je nedavno dodijelila koncesiju za lovište Tramuntana na Cresu i odredila da lovozakupnik iz tog lovišta mora ukloniti divlje svinje.

Od Državnog zavoda za zaštitu prirode županija je dobila očitovanje da je prijeporna divljač na otocima alohtona, a kao prilog rješavanju problema prije dva dana organizirala je okrugli stol o ovčarstvu i lovstvu na otocima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙