FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol: Ovčarstvo ili lovni turizam na otocima?

RIJEKA,20. travnja 2005.(Hina) - Članovi Hrvatskog lovačkog saveza(HLS) smatraju da je lovstvo na kvarnerskim otocima jednakotradicionalno kao i ovčarstvo te da bi lovna sezona na otocima, usklopu razvoja lovnog turizma, mogla trajati cijelu godinu, rekao jedanas tajnik HLS-a Ivan Budor na okruglom stolu o ovčarstvu i lovstvuna kvarnerskim otocima.
RIJEKA,20. travnja 2005.(Hina) - Članovi Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) smatraju da je lovstvo na kvarnerskim otocima jednako tradicionalno kao i ovčarstvo te da bi lovna sezona na otocima, u sklopu razvoja lovnog turizma, mogla trajati cijelu godinu, rekao je danas tajnik HLS-a Ivan Budor na okruglom stolu o ovčarstvu i lovstvu na kvarnerskim otocima.

Okrugli stol organizirala je Primorsko-goranska županija s ciljem rješavanja neusklađenih zakonskih odredaba i doprinosa održivu razvoju.

Naime, ovčari kvarnerskih otoka već dulje, uz potporu ekoloških udruga, upozoravaju na štete koje im, tvrde, čini alohtona divljač. Ističu da divlje, svinje, jeleni lopatari, čagljevi, medvjedi i mufloni kolju ovce i ugrožavaju ovčarstvo te traže njihovo hitno uklanjanje.

U HLS-u, pak, smatraju da je divljač na otoke unesena zakonito i da je ondje pronašla idealne uvjete. Drže kako bi trebalo omogućiti da se dio turista, dok se ostatak obitelji odmara, uključi u lov. Smatraju da se bez lovstva ne može skrbiti o divljači te da je veći problem način uzgoja ovaca koje se slobodno kreću otocima.

Marijan Grubešić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, također lovac, tvrdi da nije određeno što je to autohtona, a što alohtona divljač, da su jeleni i divlje svinje u srednjem vijeku obitavali na otocima te da divljač na otoke dospijeva plivajući, dakle prirodnim putem. Divljač stvara ugođaj, mogućnost lova i fotosafarija, kazao je.

Član Poglavarstva Branko Jerčinović naglasio je da Županija želi čuti struku te da je Državni zavod za zaštitu prirode odredio da su divlje svinje, jeleni, mufloni i čagljevi na otocima alohtoni. Istaknuo je da Županija podupire i lovstvo i ovčarstvo.

Predstavnici krčke i rapske lokalne samouprave isticali su da alohtona divljač čini velike štete te da mjerodavno ministarstvo treba nešto poduzeti. Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić predložio je izradbu regionalnog plana uklanjanja alohtone divljači.

Davorin Marković iz Državnog zavoda za zaštitu prirode ističe da treba poticati autohtono ovčarstvo jer je to važna komparativna prednost Hrvatske. Divljač koja je namjerno prenesena u drugo stanište alohtona je, a lovci mogu izlovljavati autohtone otočne vrste kao što su zečevi ili neke ptice, rekao je te dodao da treba ukloniti i divljač koja je sama dospjela na otoke.

Na skupu se čulo da su jeleni lopatari na otoke uneseni s Brijuna i iz Karađorđeva, kao i mufloni, a divlje svinje iz Kočevja i Gorskog kotara te da to nije ometalo ovčarstvo dok se lovištima pravilno gospodarilo.

Mićo Antolović iz Saveza udruga Kvarnera rekao je da Županija ne može pomoći i lovcima i ovčarima te da je divljač moguće ukloniti proglašavanjem elementarne nepogode. Tema skupa trebala je biti način uklanjanja, a ne kako lovci nameću pitanje alohtonosti pojedinih vrsta, rekao je Antolović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙