FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Drveniku Velom predstavljena suvremena videokonferencijska veza za "nastavu na daljinu"

DRVENIK VELI/TROGIR,4. travnja 2005.(Hina) -U područnom odjeljenju OŠMajstora Radovana iz Trogira na otoku Drveniku Velom, koji pohađatroje učenika, predstavljen je danas videokonferencijski sustav zaodržavanje nastave na daljinu između razreda u matičnoj školi i na tomotoku.
DRVENIK VELI/TROGIR,4. travnja 2005.(Hina) -U područnom odjeljenju OŠ Majstora Radovana iz Trogira na otoku Drveniku Velom, koji pohađa troje učenika, predstavljen je danas videokonferencijski sustav za održavanje nastave na daljinu između razreda u matičnoj školi i na tom otoku.

Postavljanje najsuvremenijeg videokonferencijog sustava vrijednog 300 tisuća kuna omogućili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatska akademska istraživačka mreža CARNet i T-HT.

Ministar znanosti obrazovanja i športa Dragan Primorac u kvalitetu i brzinu sustava i sam se uvjerio zadavši matematički zadatak istodobno učenicima u Trogiru i na Drveniku, prateći njegovo rješavanje u realnom vremenu u osam nautičkih milja udaljenom razrednom odjeljenju.

Naglasio je kako je cilj tog projekta u potpunosti omogućiti provedbu osmorazredne nastave na Drveniku Velom i time spriječiti iseljavanje s otoka radi školovanja djece, što je sada česti slučaj. Na otoku živi tek 200-injak od nekadašnjih više od tisuću stanovnika.

Učenici na Drveniku, zahvaljujući interaktivnim "pametnim pločama", kameri, projektoru, razglasu, mikrofonu i ostaloj pripadajućoj opremi, posljednjem "kriku" tehnologije, te linku kapaciteta dva megabita, interaktivno sudjeluju u nastavi koja se održava u Trogiru, stjeću znanje, a nastavnici ga usmeno i pismeno provjeravaju, kao da su u istoj prostoriji, rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

OŠ Majstora Radovana nastavu na daljinu počekla je još u školskoj godini 2002./03., no, oprema koju su do sada posjedovali nije ni izdaleka bila zadovoljavajuća, jer je često dolazilo do prekida veze i smetnji, istaknuo je ravnatelj škole Ćiro Ivković.

Nova tehnologija instalirana je prije oko mjesec dana i tek je njome omogućena kvalitetna nastava na daljinu u stvarnom vremenu.

Korak je to dalje, kako je istaknuo ministar, u napretku načinu obrazovanja i kvalitetnije organizacije života ljudi na otocima i drugim slabo naseljenim mjestima, jer će se iskustva s Drvenika uskoro početi primjenjivati i na tim područjima, ali i u polaganju, na primjer, razredbenih ispita - istih u cijeloj Hrvatskoj istodobno.

Na sličan se način nastava na daljinu već duže vrijeme održava u Kanadi i Australiji u golemim nenaseljenim prostranstvima, a u Europi je Hrvatska među rijetkim zemljama koje rabe takvu tehnologiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙