FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kod Visa počelo podmorsko istraživanje Viškog boja iz 1866.

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - U viškom akvatoriju počelo je danasveliko međunarodno podmorsko istraživanje u kojem, uz hrvatske,sudjeluju i francuski stručnjaci, specijalizirani za istraživanjepodmorja, izvijestilo je Ministarstvo kulture RH.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - U viškom akvatoriju počelo je danas veliko međunarodno podmorsko istraživanje u kojem, uz hrvatske, sudjeluju i francuski stručnjaci, specijalizirani za istraživanje podmorja, izvijestilo je Ministarstvo kulture RH.

U trotjednom istraživanju stručnjaci će nastaviti istraživanje lokacija sjeverno od otoka Visa kako bi se ušlo u trag brodovima potonulima u Viškom boju, godine 1866.

Projekt je rezultat višegodišnje suradnje Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda s francuskim Nacionalnim institutom za znanstvena istraživanja u podvodnoj arheologiji, te sa specijaliziranim timom za istraživanje podmorja iz tvrtke Comex iz Marseilla.

U istraživanju sudjeluje i francuski brod za arheološka istraživanja "Janus", koji je danas i doplovio u viški akvatorij, a stručnjaci HRZ-a za podmorsku arheologiju preuzeli su stručno vodstvo i planiranje cjelokupnog projekta.

U Viškom boju, koji se smatra jednim od najvećih sukoba u povijesti pomorskih bitaka na Jadranu, ispred otoka Visa sukobile su se flote mlade Kraljevine Italije i Austro-Ugarske Monarhije. Pobjeda je Austro-Ugarskoj osigurala vlast nad Dalmacijom i dominaciju na Jadranu sve do Prvog svjetskog rata. U bitci kod Visa poginulo je oko 700 ljudi.

Talijanski brodovi koje je potopio admiral Tegetthoff - "Re d'Italia" i "Palestro" velik su izazov istraživačima, a smatra se da je riječ o jednim od najvećih podvodnih spomenika koji još nisu otkriveni.

Cilj je ovoga istraživanja pozicionirati, okvirno dokumentirati te preventivno zaštititi brodske olupine i nalazišta na dubinama od oko 100 metara, uz pomoć znanstvene podmornice, robot-kamere i kompjutora.

Istraživanje će se nastaviti u akvatoriju oko otoka Palagruže, gdje se, drže stručnjaci, nalaze podvodni ostaci - vrijedna pomorska kulturna baština još iz antike.

Ministarsvo kulture RH potaknut će i otvaranje Restauratorskog centra za podvodnu arheološku baštinu u Zadru te ratificiranje UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, čime Hrvatska postaje jednom od prvih država s jasnom politikom brige o tom dijelu kulturne baštine.

Osim Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda u akciju su uključeni Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka te Ministarstvo unutarnjih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙