FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba mađarskih spomenika s UNESO-ova popisa

ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - U sklopu Tjedna mađarske kulture,koji je danas počeo u Zagrebu, večeras je u Muzeju Mimari otvorenaizložba fotografija pod nazivom "Svjetska baština u Mađarskoj".
ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - U sklopu Tjedna mađarske kulture, koji je danas počeo u Zagrebu, večeras je u Muzeju Mimari otvorena izložba fotografija pod nazivom "Svjetska baština u Mađarskoj".

Riječ je o mađarskim kulturnim spomenicima i prirodnoj baštini s UNESCO-ova popisa svjetske baštine.

Mađarska je među 175 zemalja UNESCO-ovih članica, a godine 1985. potpisala je Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine. Dvije godine poslije, u prosincu 1987. na listu svjetske baštine upisana je Budimpešta i selo Holloko. Tim dragocjenim kulturnim i prirodnim dobrima Mađarska je pridružila još šest lokacija. To su prostranstva ravnice Hortovagyja, arhitektonsko i duhovno naslijeđe benediktinskog samostanskog sklopa Pannonhalma, starokršćanske nekropole kod Pečuha, kulturno naslijeđe i prirodne ljepote uz obalu jezera Forto, podzemne jame Aggtelek Karst i Slovak Karst te svjetski poznata enološka regija Tokaj.

Državni tajnik u mađarskome Ministarstvu kulture Lajos Vass istaknuo je važnost predstavljanja tih vrhunskih spomenika mađarske kulturne i prirodne baštine, te je podsjetio da se prije tri tjedna u Mađarskoj sličnom izložbom predstavila Hrvatska sa svojim spomenicima pod UNESCO-ovom zaštitom.

Ministar kulture Božo Biškupić napomenuo je da Hrvatsku i Mađarsku veže tisućgodišnja povijest, te je istaknuo potporu Mađarske za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Također je istaknuo da je hrvatska kulturna i prirodna baština pod UNESCO-ovom zaštitom nedavno predstavljena u Mađarskoj, dodajući kako su svi spomenici na popisu svjetske baštine zajedničko dobro ove civilizacije i mora ih se čuvati i obnavljati za buduće naraštaje. Spomenuo je i vrlo dobru kulturnu suradnju Hrvatske i Mađarske, dodajući kako će ona i dalje jačati, osobito u obnovi i zaštiti kulturne baštine.

Tjedan mađarske kulture nastavlja se večeras gostovanjem mađarske Državne opere iz Budimpešte. Mađarski glazbenici, sudionici 23. muzičkoga bijenala i Svjetskih dana glazbe večeras će izvesti dvije suvremene mađarske opere Emila Petrovicha "To je rat" i Janosa Vajde "Mario i čarobnjak". U sklopu Tjedna mađarske kulture, do 29. travnja predstavit će se nekoliko knjiga i prikazati filmske projekcije, a održat će se i predavanja te izložbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙