FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina želi popraviti štetu nanesenu Japanu

PEKING, 19. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina je ponudila da ćepopraviti oštećenja na zgradi japanskoga veleposlanstva u Pekingunastala tijekom anti-japanskih prosvjeda početkom travnja, ali jezatražila da UNESCO proglasi svjetskom baštinom lokaciju na kojoj suJapanci eksperimentirali s bakteriološkim oružjem tijekom Drugogsvjetskog rata.
PEKING, 19. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina je ponudila da će popraviti oštećenja na zgradi japanskoga veleposlanstva u Pekingu nastala tijekom anti-japanskih prosvjeda početkom travnja, ali je zatražila da UNESCO proglasi svjetskom baštinom lokaciju na kojoj su Japanci eksperimentirali s bakteriološkim oružjem tijekom Drugog svjetskog rata.

Kina je tri tjedna bila zahvaćena nasilnim prosvjedima protiv Japana koji je odlučio u svojim školskim povijesnim knjigama umanjiti odgovornost za zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata te zbog odluke Tokija da traži stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je, želeći umiriti odnose između Kine i Japana, potaknuo čelnike te dvije zemlje da se sastanu na summitu ovaj tjedan u Džakarti.

Na zgradi japanskoga veleposlanstva u Pekingu 9. travnja razbijeno je više od 20 prozora, kazao je u utorak glasnogovornik veleposlanstva dodajući da je jedna tvrtka, koja radi za kinesko ministarstvo vanjskih poslova, ponudila da će popraviti nanesenu štetu.

"Ponudili su da poprave nanesenu štetu na zgradi veleposlanstva. Moji kolege u Tokiju razmišljaju kako odgovoriti na tu ponudu", dodao je.

U prosvjedima je oštećena i rezidencija japanskoga veleposlanika udaljena nekoliko kilometara.

Glasnogovornik japanskog veleposlanstva dodao je da Japan čeka odgovor Kine na zahtjeve Tokija za kompenzacijom za štetu na njegovim diplomatskim predstavništvima.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije imalo komentar na zahtjev za kompenzacijom, a Ured za diplomatske službe koji se brine za diplomatska vlasništvo u Kini odbio je komentare.

Službeni Tokio također još uvijek traži kinesku ispriku.

Kina zauzvrat traži od UNESCO-a da svjetskom baštinom proglasi ostatke japanskog centra za bakteriološki rat, nazvanog Jedinica 731, iz Drugog svjetskog rata.

"Jedinica 731 također treba biti proglašena UNESCO-ovom svjetskom baštinom", kazao je kineski istraživač Jin Chengmin dodavši da takav status imaju koncentracioni logor u Auschwitzu i Hiroshima memorijal.

Smješteni južno od Hrabina, glavnog grada sjeverne kineske pokrajine Heilongjiang, laboratoriji, zatvori i krematorij bili su zloglasni zbog eksperimenata na ljudima radi razvijanja bakteriološkog oružja poput bubonske kuge, tifusa, antraksa i kolere.

Najmanje je 3000 Kineza, Rusa, Mongola i Koreanaca ubijeno u tim eksperimentima između 1939. i 1945. godine, dodaje Xinhua. Izvan tog mjesta je više od 200.000 Kineza ubijeno biološkim oružjem proizvedenim u Jedinici 731.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙