FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba u povodu 45 godina dubrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika

DUBROVNIK, 22. travnja 2005. (Hina) - U izložbenom prostoru Zavoda zaobnovu Dubrovnika otvorena je danas izložba "Dubrovačka služba zaštitespomenika od Statuta do Konzervatorskog odjela", organizirana u povodu45 godina djelovanja dubrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
DUBROVNIK, 22. travnja 2005. (Hina) - U izložbenom prostoru Zavoda za obnovu Dubrovnika otvorena je danas izložba "Dubrovačka služba zaštite spomenika od Statuta do Konzervatorskog odjela", organizirana u povodu 45 godina djelovanja dubrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Konzervatorski odjel Zavoda u Dubrovniku od svoga se osnutka skrbi, ne samo o baštini na području grada Dubrovnika, već i na širem dubrovačkom području - Elafitskim otocima, Mljetu i Pelješcu, istaknula je pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća.

Podsjetila je da o brizi Dubrovčana za graditeljstvo i baštinu svjedoči niz odredaba iz dubrovačkog Statuta iz 1272. godine, a što je rezultiralo urbanističkim skladom, ne samo grada Dubrovnika, već i njegova cjelokupnog teritorija.

Značajnije poglavlje Službe zaštite počinje 1952. osnivanjem Društva prijatelja dubrovačke starine koje i danas uspješno djeluje.

Od 1993. u Dubrovniku djeluje i Restauratorska radionica koja je također pridonijela brizi za kulturnu baštinu.

Na današnjoj izložbi prikazane su aktivnosti Konzervatorskog odjela na kompleksu antičkog lokaliteta u mjestu Polače na otoku Mljetu na čijem su prostoru ostatci šest građevina - Palača sjeverni kompleks, vila Rustica, Kaštio, istočna i zapadna bazilika i dva antička pristaništa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙