FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Institut Otvoreno društvo Hrvatska raspisao dva natječaja

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Institut Otvoreno društvo Hrvatskaraspisalo je danas dva natječaja i to za projekte koji potiču promjenei otvorenost društva i za projekte koji potiču društvenu i političkuodgovornost za događaje u ratu i suočavanje s prošlošću.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Institut Otvoreno društvo Hrvatska raspisalo je danas dva natječaja i to za projekte koji potiču promjene i otvorenost društva i za projekte koji potiču društvenu i političku odgovornost za događaje u ratu i suočavanje s prošlošću.

Izvršna direktorica Instituta Otvoreno društvo Hrvatska Andrea Feldman na konferenciji za novinare je rekla da su za udruge civilnog društva putem tih natječaja spremni izdvojiti do 2,2 milijuna kuna.

"Zemlje kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji moraju promovirati i stimulirati društvenu otvorenost", ocijenila je Feldman navodeći to kao motiv raspisivanja natječaja za projekte poticanja društvene otvorenosti u okviru Foruma otvorenog društva.

Pritom je dodala da je hrvatski Institut Otvoreno društvo već započeo s pilot-projektom u kojem će biti obrađeni procesi otvaranja našeg društva u raznim područjima: od transparentnosti političkih procesa, manjina i marginaliziranih skupina preko obrazovanja, ekonomije i medija do vladavine prava i zakona, a rezultirat će indeksom otvorenosti društva koji će biti poznat 2006., nakon dovršetka projekta.

Po studiji slučaja sada su "iskočila" dva primjera: utjecaj katoličke crkve u Hrvatskoj na politiku reproduktivnih i seksualnih prava i zdravlja kao primjer zatvorenosti hrvatskog društva i promjena odnosa javnosti i medija prema srpskoj nacionalnoj manjini kao primjer društvene otvorenosti.

Cilj drugog programa, "Sučeljavanje s prošlošću" je podupiranje projekata kojima se potiče politička i društvena odgovornost za događaje u ratu, a kao preduvjet za održiv mir i razvoj demokratskog društva.

"Otvorena rasprava o prošlosti je preduvjet za razvoj otvorenog društva i zato želimo pomoći da se hrvatsko i druga društva u regiji suoče s prošlošću", rekla je Feldman.

Najavila je da će Institut uskoro organizirati okrugle stolove u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Zadru, Osijeku i Kninu.

Institut Otvoreno društvo Hrvatska osnovan 1992. isprva je bio usredotočen na humanitarnu pomoć Hrvatskoj, kasnije na podupiranje inicijativa za demokratski razvoj hrvatskog društva, a danas aktivno organizira projekte poput Foruma otvorenog društva, Romskog programa i programa Sučeljavanje s prošlošću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙