FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol posvećen sociologu Josipu Županovu

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Okrugli stol "Sociolog kaodijagnostičar društva u promjenama" posvećen sociologu JosipuŽupanovu, u organizaciji Hrvatskoga sociološkog društva, počeo je sradom jutros u Zagrebu.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Okrugli stol "Sociolog kao dijagnostičar društva u promjenama" posvećen sociologu Josipu Županovu, u organizaciji Hrvatskoga sociološkog društva, počeo je s radom jutros u Zagrebu.

O Županovu kao istraživaču suvremenoga hrvatskog društva govorio je profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Dražen Lalić.

Županov je najkvalitetniji i najplodotvorniji hrvatski sociolog, napomenuo je Lalić i dodao kako je bio originalan istraživač hrvatskoga društva te objavio više od 300 znanstvenih i stručnih tekstova.

Umirovljeni profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Ivan Kuvačić govorio je o angažmanu i neutralnosti u društvu.

"Što je sklonost znanstvenih radnika prema otvorenom društvenom radu," upitao je Kuvačić i dodao kako stručnjak odgovara da je to rezultat društvene samosvijesti.

Po njegovim riječima stručnjak koji se drži struke, a ono izvan nje prepušta drugima, pripada etički neutralnoj znanosti.

"Otvoreni društveni angažman je stvar individualnoga izbora, društvenih prilika i okolnosti", rekao je Kuvačić i dodao kako je kod nas društveni angažman bio snažniji sredinom prošloga stoljeća nego na njegovu kraju.

"Županov je afirmirao sociologiju u našem društvu," ocijenio je Kuvačić i dodao kako je između ostaloga zbog vlastita opreza i razvio "metode obrane od nasrtaja na ličnost".

Drago Čengić s Instituta "Ivo Pilar" govorio je o tome kako imenovati poslijesocijalistički kapitalizam, a Nenad Fanuko s riječkoga Filozofskog fakulteta o prirodnim tijekovima društva i uzbudljivoj lakoći teorije.

U poslijepodnevnom dijelu skupa predviđena je rasprava o izloženim temama.

Akademik Josip Županov (1923.-2004.) bio je profesor na Fakultetu političkih znanosti i Hrvatskim studijima u Zagrebu. Bavio se istraživanjem struktura društvene moći i problemima kolektivnoga poduzetništva i krize. Objavio je više knjiga, a među njima "Poslije potopa" i "Od komunističkoga pakla do divljeg kapitalizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙