FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Izrael i Palestinci moraju činiti više kako bi održali nade za mir

WASHINGTON/NEW YORK, 22. travnja 2005.(Hina) - Međunarodna zajednicatreba potaknuti Izrael i palestinske vlasti da surađuju u izraelskompovlačenju iz pojasa Gaze planiranom za ovo ljeto kako bi ono bilouspješno provedeno i vodilo daljnjim mjerama prema miru na Bliskomistoku, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik UN-a pred Vijećemsigurnosti.
WASHINGTON/NEW YORK, 22. travnja 2005.(Hina) - Međunarodna zajednica treba potaknuti Izrael i palestinske vlasti da surađuju u izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze planiranom za ovo ljeto kako bi ono bilo uspješno provedeno i vodilo daljnjim mjerama prema miru na Bliskom istoku, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik UN-a pred Vijećem sigurnosti.

Kieran Prendergast, podtajnik UN-a za politička pitanja, rekao je Vijeću sigurnosti da najnoviji događaji na Bliskom istoku potvrđuju potencijal za postizanje mira, ali i upozorio da je proces još uvijek "krhak".

On je pozdravio javno ponavljanje spremnosti obiju strana da koordiniraju planirano izraelsko povlačenje naselja i vojnika iz pojasa Gaze, ali i izrazio zabrinutost izvješćima da izražena spremnost još nije dovoljno prevedena u praksu.

"Hitan izazov za obje strane i međunarodnu zajednicu je da poduzmu sve moguće akcije kako bi osigurale da dođe do razdvajanja snaga, da se ono dogodi na koordiniran način i da ne završi u slijepoj ulici nego pridonese zamahu prema miru", rekao je on.

Prendergast je kazao da plan za povlačenje iz Gaze nudi prigodu za oživljavanje mirovnog procesa. "Da bi se to dogodilo, nužno je potrebno da ohrabrimo obje strane da nastave kontakte i zajednički rade na pripremi izraelskog povlačenja", rekao je on.

Prendergast je ponovio da će povlačenje Izraela iz Gaze biti važan korak u ostvarenju mirovnog plana Četvorke, UN-a, EU-a, SAD-a i Rusije, koji predviđa niza paralelnih mjera dviju strana koje će voditi ostvarenju vizije dvije države, Izraela i Palestinske države, koje žive jedna kraj druge u miru i sigurnosti.

Palestinci moraju učiniti više u reformi svojih sigurnosnih snaga kako bi spriječili nasilje, a Izrael treba prenijeti sigurnosnu kontrolu u palestinskim gradovima i osloboditi više zatočenika, rekao je Prendergast.

On je napomenuo da je jedna od primarnih obveza Izraela prema mirovnom planu Četvorke da zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na palestinskim teritorijima, uključujući prirodni rast židovskih naselja. U tom kontekstu izrazio je zabrinutost izraženom predanošću izraelskog premijera Ariela Sharona da se provede plan koji smjera povezivanju Jeruzalema s najvećim naseljem na Zapadnoj obali, Maale Adumim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙