FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić s dekanima zagrebačkog Sveučilišta o primjeni Bolonjske deklaracije

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićprimio je članove Senata Sveučilišta u Zagrebu te su ga tom prigodomrektorica zagrebačkog Sveučilišta Helena Jasna Mencer i dekaničetrdeset i pet fakulteta i umjetničkih akademija upoznali s primjenomBolonjske deklaracije i čvrstom namjerom da primjena novog načinastudiranja započne u sveučilišnoj godini 2005./06..
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je članove Senata Sveučilišta u Zagrebu te su ga tom prigodom rektorica zagrebačkog Sveučilišta Helena Jasna Mencer i dekani četrdeset i pet fakulteta i umjetničkih akademija upoznali s primjenom Bolonjske deklaracije i čvrstom namjerom da primjena novog načina studiranja započne u sveučilišnoj godini 2005./06..

Na taj način, istaknuli su u izaslanstvu, Hrvatska se uključuje ne samo u europski sustav znanja nego stvara i jednu od ključnih pretpostavki za uključivanje u Europsku uniju, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika.

Govoreći o primjeni Bolonjske deklaracije, dekani su istaknuli i određene probleme koji su prvenstveno vezani uz kadrove, financijska sredstva te prostorne uvjete potrebne za realizaciju novih programa.

Izaslanstvo je zahvalilo predsjedniku Mesiću na tom razgovoru, istaknuvši kako je to prvi put da predsjednik Republike razgovara sa svim dekanima jednog sveučilišta.

Zahvalili su mu također na podršci tako važnom projektu kao i na mogućnosti da u razgovoru s predsjednikom Republike ukažu na važnost bolonjskog procesa ne samo za visoko obrazovanje i znanost nego i za cijelo hrvatsko društvo.

Predsjednik Mesić je naglasio kako je Bolonjski proces važan jer će se studentima, nastavnicima, istraživačima i drugom osoblju omogućiti veća pokretljivost unutar sveučilišta obuhvaćenih tim prilagodbama kao što će se omogućiti cjeloživotno učenje.

"Držim da je za Hrvatsku, sveučilišnom tradicijom bogatu europsku zemlju, uključenje u bolonjski proces važno prije svega zato jer nam omogućuje sudjelovanje u stvaranju zajedničkog europskog prostora znanja, mogućnost sudjelovanja u vitalnim europskim znanstvenim projektima, proširenje znanstveno-istraživačkog i studijskog obzora, pristup najsuvremenijim metodama i tehnikama visokoškolske nastave, pristup fondovima namijenjenima međufakultetskom znanstvenom i studijskom radu, brz pristup novim znanjima te mogućnost djelotvorne i sustavne prezentacije hrvatske znanstvene baštine i potencijala u sklopu europskog znanstvenoistraživačkog visokoškolskog sustava" istaknuo je predsjednik Mesić.

Rekao je također kako "brzina promjena u suvremenom svijetu znanosti, tehnologije i gospodarstva nameće potrebu da se naše visoko školsko obrazovanje i znanstvenoistraživačke djelatnosti djelotvorno i brzo prilagode europskim i svjetskim trendovima u tim djelatnostima", te da "Sveučilište u Zagrebu kao najveće u Hrvatskoj i svi fakulteti i akademije u njegovom sastavu, ima posebnu odgovornost u provedbi toga procesa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙