FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Gotovine stvarno nema u Hrvatskoj

ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizjavio je u ponedjeljak da izvješća svih službi govore da generalaAnte Gotovine stvarno nema u Hrvatskoj.
ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u ponedjeljak da izvješća svih službi govore da generala Ante Gotovine stvarno nema u Hrvatskoj.

Najlogičnije je kazati da pretpostavljamo da on (Gotovina) nije u Hrvatskoj, ali mi sada stvarno imamo izvješća svih službi i njega stvarno nema u Hrvatskoj, kazao je Mesić, upitan za komentar izjave predsjednika SDP-a Ivice Račana po kojoj nije najuputnije izričito govoriti da general Gotovina nije u Hrvatskoj.

To je dobar savjet, najbolje bi bilo reći "vjerujemo" ili "pretpostavljamo", rekao je Mesić, koji, kaže, da nije Račanovu izjavu shvatio kao kritiku.

Mesić je ponovio da je bilo dosta informacija o Gotovini, da se išlo svakim tragom, ali da ni jedan trag nije vodio do Gotovine ili bilo koga tko bi ga štitio. Tako da sa sigurnošću možemo reći da njega nema tu (u Hrvatskoj), kazao je.

On bi mogao jedino doći, ali ne vidim nijedan razlog za to, jer oni koji ga tobože štite zapravo ga izručuju haaškom tribunalu, kazao je Mesić, dodajući da se posvuda lijepe Gotovinine slike, "svako dijete danas pozna Gotovinu i netko bi ga već onda i prepoznao ako bi se nalazio bilo gdje u Hrvatskoj".

Upitan jesu li nove informacije o (krivotvorenim) putovnicama za Gotovinu već poslane Haagu, Mesić je odgovorio da zna da se o tome govori već godinu dana, ali da će konkretne podatke o tome dobiti na prvoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Zamoljen da komentira jučerašnji skup bosanskih Srba na kojemu je ponovljena brojaka o 700 tisuća žrtava logora Jasenovac za vrijeme 2. svjetskog rata, Mesić je rekao da ta izjava nema nikakvog smisla.

Ona bi bila korektnija da je rečeno da su tamo ubijani i Hrvati koji su drukčije mislili, Hrvati antifašista te veliki broj Židova, Roma, kazao je.

Sve brojke koje polaze od izučavanja na znanstvenoj osnovi i podataka koji postoje govore o 80 do 90 tisuća žrtava, kazao je.

Ocjenivši da je riječ o velikom i u povijesti rijetkom zločinu kada se "na pravdi Boga" ubije 80 tisuća ljudi, kazao je da ne zna zašto je takav zločin potrebno uvećavati.

Osim, ako se, smatra, time želi na jedan način ponovno afirmirati Republika Srpska i povećati njezin ugled u nekim dijelovima, ako se želi pokazati Srbiji da bi Srbi mogli biti ugroženi ako RS ostane u BiH.

Uvećavanje tih zločina, broja žrtava ne vodi nikamo, to treba dati povjesničarima, a oni su svoje rekli i dali stručne nalaze, ponovio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući nazočnost predsjednika Srbije Borisa Tadića na tom skupu koji se, kako je rekao novinar, nije ogradio od izrečenih brojki, Mesić je odgovorio da se teško ograđivati u istom trenutku, ali da će Tadić imati priliku to objasniti poslije. "Bit će dobro da se drži onoga što je znanstveno utvrđeno", zaključio je Mesić.

Upitan za najnovije probleme u slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH, Mesić je odgovorio da je uvjeren da će se naći neko rješenje.

Nisam ni za kakav rat, pa ni carinski. Ja sam za to da se, kad god se donosi neka mjera, o tome informira susjedna strana, koja će od toga imati profit ili štetu, rekao je Mesić novinarima nakon radnog ručka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙