FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u Oslu održao predavanje o perspektivama za mir u Europi i svijetu

OSLO, 15. travnja 2005. (Hina) - Europa ubrzano privodi kraju processvoga ujedinjavanja koji će, jednom kad bude završen, štopodrazumijeva i članstvo Hrvatske u EU, definitivno isključiti rat kaosredstvo ostvarivanja političkih ciljeva na starom kontinentu, rekaoje predsjednik Republike Stjepan Mesić u petak u Oslu na predavanju"Mir u svijetu nedostižna iluzija ili realnost na dohvat ruke" uorganizaciji norveškog Instituta za međunarodne odnose.
OSLO, 15. travnja 2005. (Hina) - Europa ubrzano privodi kraju proces svoga ujedinjavanja koji će, jednom kad bude završen, što podrazumijeva i članstvo Hrvatske u EU, definitivno isključiti rat kao sredstvo ostvarivanja političkih ciljeva na starom kontinentu, rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesić u petak u Oslu na predavanju "Mir u svijetu nedostižna iluzija ili realnost na dohvat ruke" u organizaciji norveškog Instituta za međunarodne odnose.

"Ako smo ikada bili nadomak mira kao trajnog stanja, a ne samo razdoblja između ratova, onda smo to danas - barem u Europi", rekao je Mesić, na predavanju na kojem su se, među ostalima, okupili i predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u Norveškoj.

Doduše, jugoistok starog kontinenta jos nije do kraja stabiliziran, kazao je hrvatski predsjednik, i "bit će potrebni napori i nas koji tamo živimo i međunarodne zajednice" da bi se potpuno prevladali užasi nedavnih ratova, kolektivna optuživanja i okrivljavanja.

"No, siguran sam da jugoistok Europe ne može i neće više biti izvorištem ratova. Moja zemlja, Hrvatska, dat će svoj doprinos stabiliziranju prilika u regiji", istaknuo je Mesić kazavši kako je Hrvatska odlučna graditi svoju budućnost u ujedinjenoj Europi, u dobrim odnosima sa svim susjednim zemljama i otvorena prema cijelome svijetu.

Pretvori li se Europa u kontinent mira, bit će to velik korak naprijed u ostvarivanju globalnog mira, smatra hrvatski predsjednik. Na tom će putu prvo biti potrebno reformirati Ujedinjene narode, kako bi ih se osposobilo da odgovore izazovima današnjice, dodao je Mesić.

"Ujedinjeni narodi, ma kako nesavršeni i manjkavi, pokazali su se, svim neuspjesima usprkos, nezamjenjivom institucijom u naporima za uspostavljanjem globalnog mira i stabilnosti", rekao je Mesić i naglasio da je "nezamislivo da jedna zemlja, ma kako moćna bila, ili ad hoc stvorena skupina zemalja, preuzme ulogu UN-a".

Najveću prijetnju globalnom miru predsjednik Mesić vidi u svjetskom terorizmu, "zlu naših dana". Uz lokalne krize i neriješene probleme, uz neravnopravnost i ne slobodu naroda i zemalja, nerazvijenost se pokazala jednim od ključnih elemenata koji pogoduju razvoju terorizma, rekao je Mesić.

"Borbu protiv terorizma nećemo dobiti ako je ograničimo samo na oružanu borbu. Treba eliminirati dublje uzroke, odnosno ne liječiti samo simptome nego ukloniti uzročnike bolesti", zaključio je predsjednik Mesić, naglasivši da Hrvatska iskreno i odlučno podupire borbu protiv globalnog terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙