FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u Oslu o norveškim ulaganjima i zaštiti Jadrana

OSLO, 15. travnja 2005. (Hina) - Privlačenje norveških investicija uHrvatsku, znanstvena suradnja dviju zemalja i norveški sustav obalnestraže bili su u fokusu bilateralnih razgovora hrvatskog predsjednikaStjepana Mesića tijekom službenog posjeta Norveškoj.
OSLO, 15. travnja 2005. (Hina) - Privlačenje norveških investicija u Hrvatsku, znanstvena suradnja dviju zemalja i norveški sustav obalne straže bili su u fokusu bilateralnih razgovora hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića tijekom službenog posjeta Norveškoj.

Kako je istaknuo u razgovoru s hrvatskim novinarima, Mesić je na susretu s norveškim premijerom Kjellom Magneom Bondevikom, s kojim se sastao u četvrtak i kojeg naziva iskrenim prijateljem Hrvatske, najviše vremena posvetio načinima privlačenja norveških ulaganja u Hrvatsku.

"Norveška je zemlja koja nam je mnogo pomogla u ratu i nakon rata. Ali sada smo zaključili da nam više ne treba karitativna pomoć. Nama treba zemlja partner baš poput Norveške, koja može prepoznati svoj interes i investirati svoj kapital u Hrvatsku, posebice u proizvodnju", rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić je istaknuo i znanstvenu suradnju Hrvatske i Norveške na pitanju zaštite mora. Naime, on je u petak posjetio Nansen institut u Oslu na kojem se odvijao seminar norveških i hrvatskih znanstvenika posvećen zaštiti Jadrana. Tom su prigodom čelnici toga instituta potpisali sporazum o suradnji s trima hrvatskim znanstvenim institucijama - Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba i Hrvatskim hidrografskim institutom iz Splita.

"Jadransko more je malo more i svako zagađenje može biti kobno. Upravo suradnja s Norvežanima će nam pomoći da otklonimo opasnost od zagađenja Jadranskog mora", rekao je Mesić.

Pored sporazuma potpisanih u petak u Nansen institutu, Norveška već financijski pomaže izradu studije o zaštiti Jadrana od balastnih voda.

Također, naglasio je Mesić, "ovdje sam se do kraja upoznao s norveškim sustavom obalne straže koji je za nas posebno prihvatljiv". Naime, čak ni ovako bogatoj zemlji kao što je Norveška, ističe Mesić, nisu potrebna dva odvojena sustava - obalna straža i ratna mornarica. Norveška iskustva će koristiti Hrvatskoj u rješavanju toga pitanja, rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić svoj će dvodnevni službeni posjet Norveškoj zaključiti sudjelovanjem na tradicionalnoj večeri Hrvatske turističke zajednice u Oslu, kojoj će nazočiti i norveški premijer Bondevik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙