FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Microsoft o ekonomskom utjecaju informacijske tehnologije

OPATIJA, 28. travnja 2005. (Hina) - S tehnologijom tvrtke Microsoftpovezano je oko 9.400 radnih mjesta u IT sektoru u Hrvatskoj, što jeoko 47 posto od ukupnog broja zaposlenih u djelatnosti informacijsketehnologije (IT), a na svaki dolar Microsoftova prihoda lokalne tvrtkeostvaruju još 6,7 dolara prihoda, podaci su iz studije "Ekonomskiutjecaj informacijske tehnologije" koja je danas predstavljena nastručnoj konferenciji "Microsoft WinDays 2005." u Opatiji.
OPATIJA, 28. travnja 2005. (Hina) - S tehnologijom tvrtke Microsoft povezano je oko 9.400 radnih mjesta u IT sektoru u Hrvatskoj, što je oko 47 posto od ukupnog broja zaposlenih u djelatnosti informacijske tehnologije (IT), a na svaki dolar Microsoftova prihoda lokalne tvrtke ostvaruju još 6,7 dolara prihoda, podaci su iz studije "Ekonomski utjecaj informacijske tehnologije" koja je danas predstavljena na stručnoj konferenciji "Microsoft WinDays 2005." u Opatiji.

Rezultate studije koju je za Microsoft izradila analitička kuća IDC predstavio je direktor "Microsofta Hrvatska" Davor Majetić.

Prema procjeni IDC-a, porezni prihodi koji su povezani uz Microsoft iznose oko 73 milijuna dolara ili oko 47 posto od svih poreznih prihoda od informacijskih tehnologija u Hrvatskoj.

Na osnovi istraživanja procjenjuje se da će cjelokupni sektor informacijske tehnologije omogućiti u sljedeće četiri godine oko 7.200 novih radnih mjesta u Hrvatskoj i 115 milijuna dolara poreznih prihoda.

Oko 49 posto svih radnih mjesta u IT djelatnosti povezano je uz nabavku, prodaju, servisiranje i korištenje softvera. Iako u ukupnoj potrošnji informacijskih tehnologija softveri ostvaruju oko 19 posto, do 2008. se očekuje da se broj radnih mjesta povezanih sa softverom poveća na 55 posto.

Prema studiji, broj radnih mjesta u IT sektoru u Hrvatskoj raste po stopi od 6,5 posto na godinu, a u jugoistočnoj Europi 4,9 posto. U Hrvatskoj bi broj radnih mjesta u IT sektoru do 2008. mogao biti povećan sa sadašnjih 20.044 na oko 26.600.

U cijeloj jugoistočnoj Europi očekuje se otvaranje oko 32.000 novih radnih mjesta u IT sektoru te ostvarenje dodatnih 432 milijuna dolara poreznih prihoda

Hrvatsko IT tržište raste po stopi od oko 8 posto te bi 2008. moglo iznositi 830 milijuna dolara, dok tržište jugoistočne Europe ostvaruje rast od 10,4 posto. Softversko bi tržište, pak, za tri godine moglo obuhvaćati oko 21 posto od ukupna hrvatskog IT tržišta i ostvariti rast od 13 posto.

Majetić je iskazao zadovoljstvo utjecajem Microsofta na lokalno tržište, povećanje broja radnih mjesta i prihoda te naglasio da u području informacijskih tehnologija ima mogućnosti za dodatno povećanje tržišta, što omogućava dodatno povećanje zaposlenosti.

Studija "Ekonomski utjecaj informatičke tehnologije" provodi se od 2002., kada je obuhvatila 28 zemalja, a Hrvatska je ove godine, uz još pet zemalja u regiji, prvi put uvrštena u to istraživanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙