FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Energetske i tehnološke dionice ojačale američke burzovne indekse

NEW YORK, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionicaporasle su u ponedjeljak, predvođene energetskim dionicama, podutjecajem vijesti o novim spajanjima u energetskom sektoru te oslabljenju cijena nafte na svjetskom tržištu.
NEW YORK, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica porasle su u ponedjeljak, predvođene energetskim dionicama, pod utjecajem vijesti o novim spajanjima u energetskom sektoru te o slabljenju cijena nafte na svjetskom tržištu.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,83 posto, na 10.242 boda. Tehnološki Nasdaq indeks na vrijednosti je dobio 0,96 posto, dosegnuvši 1.950 bodova.

Kupovine energetskih dionica potaknula je vijest da će Valero Energy kupiti rafineriju nafte Premcor za 6,9 milijardi dolara. Dionice Premcora skočile su pritom18 posto, a Valerove za 1,1 posto.

Jačanju Dow indeksa pomogao je rast cijena dionica proizvođača zrakoplova Boeinga od tri posto nakon što je matična kompanija kanadskog zračnog prijevoznika Air Canada Aviation Holdings najavila narudžbe za 18 Boeingovih 777 zrakoplova i 14 najnovijih 787 Dreamlinera u vrijednosti šest milijardi dolara.

Pad cijena nafte također je pomogao jačanju dionica. Barel nafte na američkom tržištu pojeftinio je na 54,57 dolara, a općenito pad cijena nafte pomaže tržištima zbog poticanja rasta korporativnih zarada i osobne potrošnje.

"Vijesti o spajanjima i gospodarski pokazatelji o prodaji kuća u SAD-u koji govore o snažnom tržištu nekretnina bili su od pomoći", kazao je Evan Olsen, čelnik trgovine dionicama u Stephens Inc. "Zarade kompanija su prilično jake pa ulagači počinju biti nešto optimističniji".

Značajnije dobitke u tehnološkom sektoru potaknulo je podizanje investicijskih rejtinga, uključujući kompanije Apple Computer, čije su dionice stoga ojačale 4,2 posto, te Ciena Corp,na dobitku od 5,2 posto.

Na europskim tržištima cijene dionica porasle su, predvođene naftnim divovima poput BP-a i Shella, pod utjecajem rasta cijena nafte na oko 56 dolara. Londonski Ftse ojačao je 0,32 posto, na 4.864 boda. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti gotovo 0,6 posto, dosegnuvši 4.246 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙