FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštra korekcija cijena američkih dionica

NEW YORK, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Razočaravajući promet uameričkoj maloprodaji u ožujku potaknuo je u srijedu oštru korekcijucijena američkih blue-chip dionica.
NEW YORK, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Razočaravajući promet u američkoj maloprodaji u ožujku potaknuo je u srijedu oštru korekciju cijena američkih blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se tako gotovo jedan posto, na 10.403 boda, zabilježivši najveći dnevni postotni gubitak u zadnja četiri tjedna. Tehnološki Nasdaq oslabio je čak 1,6 posto, na 1.974 boda, što je njegov najveći dnevni gubitak u devet tjedana.

"Općenite zabrinutosti oko gospodarstva se nastavljaju. Neki makroekonomski pokazatelji koje smo dobili, posebice promet u maloprodaji, bili su daleko ispod naših očekivanja", kazao je Owen Fitzpatrick, čelnik Deutsche Bank Private Wealth Managementa.

Promet u maloprodaji u tome je mjesecu porastao 0,3 posto, znatno manje od 0,7 posto koliko su očekivali ekonomisti i Wall Street. To je pritisnulo cijene dionica maloprodajnih divova, koje su u prosjeku potonule za 1,6 posto.

"Događa se rotacija kapitala iz gotovo svakog gospodarski senzitivnog sektora, a najviše iz energetike, industrijskih i dionice proizvođača sirovina", dodaje Fitzpatrick. Tako je primjerice dionica najvećeg svjetskog proizvođača građevinske opreme Caterpillara potonula tri posto, a čeličane Nucor 6,6 posto.

Korekcija cijena dionica proizvođača čipova pritisnula je Nasdaq indeks. Dionica Intela pojeftinila je 1,7 posto, dok su u prosjeku njihove dionice izgubile 2,7 posto na vrijednosti.

Na europskim burzama cijene dionica jučer su blago ojačale nakon što je cijena barela nafte pala na najnižu razinu u zadnjih sedam tjedana. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,3 posto, na 4.960 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,8 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.405 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙