FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajvanski oporbeni čelnik stigao u povijesni posjet Kini

ZAGREB/NANJING, 26. travnja 2005. (Hina) - Tajvanski oporbeni čelnikLien Chan doputovao je u utorak u povijesni posjet Kini, prvi posjettako visoko pozicioniranog tajvanskog dužnosnika od raskola dvijudržava prije gotovo 60 godina, javljaju novinske agencije.
ZAGREB/NANJING, 26. travnja 2005. (Hina) - Tajvanski oporbeni čelnik Lien Chan doputovao je u utorak u povijesni posjet Kini, prvi posjet tako visoko pozicioniranog tajvanskog dužnosnika od raskola dviju država prije gotovo 60 godina, javljaju novinske agencije.

Cilj osmodnevnog boravka Liena u Kini je smirivanje napetosti između Tajvana i Kine, koja prijeti ratom ako ta otočna država službeno proglasi neovisnost, prenosi agencija AP.

Reuters navodi kako je Lien, prvi čelnik Nacionalne stranke Kuomintanga (KMT) koji je od 1949. godine stupio na kinesko tlo, dočekan crvenim tepihom i cvijećem po dolasku u grad Nanjing na istoku Kine.

"Taipei i Nanjing nisu jako udaljeni, no trebalo je 60 godina da bih došao. Predugo je vremena trebalo za ovo putovanje", izjavio je Lien u tom gradu koji je za vladavine KMT-a bio kineska prijestolnica.

Kina smatra Tajvan dijelom svojeg teritorija, te je prema toj demokratskoj državi usmjerila oko 700 projektila, zbog čega je Tajvanski tjesnac postao jedno od najužarenijih točaka u Aziji, prenosi Reuters.

Istovremeno, prosvjednici u Taipeiu nazvali su Liena izdajicom i sukobili se s policijom u zračnoj luci. Optužuju ga da provodi strategiju službenog Pekinga koji dodvoravanjem tajvanskoj oporbi želi neutralizirati nosioca ideje neovisnosti, predsjednika Chen Shui-biana.

Liena su u Nanjingu dočekali Cnen Yunlin, direktor Ureda za Tajvan kineske komunističke stranke i drugi dužnosnici, a u petak bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom.

Tajvanski oporbeni čelnik izjavio je novinarima kako svojim dolaskom želi ojačati gospodarske veze i ublažiti napetosti u odnosima s Pekingom. Također je dodao kako se nada da će razgovarati o "zajedničkoj budućnosti s obiju strana Tajvanskog tjesnaca".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙