FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina pozvala novog papu da prekine veze s Tajvanom

PEKING/TAIPEI, 20. travnja 2005. (Hina) - Kina, koja nema službenihveza s Vatikanom, uputila je u srijedu čestitke kardinalu JosephuRatzingeru na izboru za novoga papu i pozvala Svetu Stolicu da prekineveze s Tajvanom.
PEKING/TAIPEI, 20. travnja 2005. (Hina) - Kina, koja nema službenih veza s Vatikanom, uputila je u srijedu čestitke kardinalu Josephu Ratzingeru na izboru za novoga papu i pozvala Svetu Stolicu da prekine veze s Tajvanom.

Tajvan, međutim, nije pokazao zabrinutost zbog zahtjeva Pekinga, a analitičari ocjenjuju da će Kina prvo morati učiniti neke vjerske ustupke Svetoj Stolici koja bi tek tada mogla odlučivati o prekidu veza s Tajvanom.

"Čestitamo Josephu Ratzingeru na izboru za papu", kazao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang pojasnivši da Peking želi "poboljšati odnose Kine i Vatikana na osnovi dvaju načela".

"Prvo, Vatikan mora prekinuti odnose s Tajvanom... drugo, Vatikan se ne može miješati u našu unutarnju politiku, uključujući miješanje u unutarnja pitanja iz vjerskih razloga".

Kina, koja želi vratiti Tajvan, odvojen od 1949. godine, pod svoj suverenitet, prijeti ratom odluči li otok proglasiti neovisnost.

Službeni Taipei je odbacio pekinške izjave u srijedu uz obrazloženje da je Kina često puta iznosila takve zahtjeve Vatikanu.

Tajvan, koji ima diplomatske veze sa samo 25 zemalja, ima oko 300.000 katolika.

Vatikan procjenjuje da je u Kini oko 8 milijuna katolika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙