FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo za sukob interesa sutra procjenjuje dar Ljubici Lalić

ZAGREB,25. travnja(Hina) - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesana sutrašnjoj bi sjednici, među ostalim, trebalo donijeti prvuprocjenu dara što ga je dobio neki dužnosnik.
ZAGREB,25. travnja(Hina) - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa na sutrašnjoj bi sjednici, među ostalim, trebalo donijeti prvu procjenu dara što ga je dobio neki dužnosnik.

Od Povjerenstva je to zatražila HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić, koja nije sigurna prelazi li vrijednost crteža koji je dobila na dar zakonsku granicu od 500 kuna.

Riječ je o akvareliziranom crtežu dimenzija 30X50 centimetara, što ga je Lalić dobila od maloljetnog slikara Gorana Grubića, štićenika Odgojnog zavoda Turopolje.

Povjerenstvo je zatražilo stručnu procjenu, pa je u Sabor danas stigao akademski slikar Miljenko Romić kako bi procijenio vrijednost dječjeg crteža, a novinarima je u neformalnom razgovoru rekao kako zasigurno nije riječ o "zabranjenom" daru.

Povjerenstvo bi sutra trebalo donijeti i konačne odluke u slučajevima požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka i župana Ivana Šprlje, te odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice.

Ronko je Povjerenstvu prijavljen kao 100-postotni vlasnik tvrtke "Primo-ronchi", s kojom je za njegova gradonačelničkog mandata poslovalo Ministarstvo obrta.

Budući da je u međuvremenu, 6. travnja, vlasništvo nad tvrtkom prenio na sina, koji ga je zatim prenio na jedan odvjetnički ured u Požegi, očekuje se da će Povjerenstvo zaključiti da je bilo sukoba interesa, ali da je on razriješen.

U slučaju župana Šprlje, očekuje se pak odluka da nije bio u sukobu interesa. Šprlje je, naime, Povjerenstvo izvijestio da je njegov sin Leon odustao od kredita na koji je Dubrovačka županija subvencionirala kamatu, a to je potvrđeno i iz županijskog Poglavarstva.

O slučaju Dubravke Šuice, koja je prijavljena zbog bespravne izgradnje kuće u Dubrovniku, Povjerenstvo očekuje očitovanje nadležnog ministarstva. U Povjerenstvu se doznaje kako im je iz Ministarstva obećano da će informaciju o obavljenom inspekcijskom nadzoru dostaviti prije sutrašnje sjednice.

U Saboru će sutra zasjedati i istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi okolnosti poslovanja tvrtki HNS-ovca Radimira Čačića i HSS-ovca Zlatka Tomčića s tvrtkama u državnom vlasništvu, i to u prošlom mandatu, kada su obnašali dužnosti ministra graditeljstva i predsjednika Sabora.

Povjerenstvo bi od Sabora trebalo zatražiti da mu odobri još tri mjeseca rada, budući da u prva tri mjeseca, koja istječu 20. svibnja, nije uspjelo utvrditi udjele dužnosnika u tvrtkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙