FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski zastupnici i ministri mogu na lokalne izbore

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Povjerenstvo za sprječavanje sukobainteresa na današnjoj je sjednici zaključilo da se saborski zastupnicikao i ministri, mogu kandidirati na lokalnim izborima.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa na današnjoj je sjednici zaključilo da se saborski zastupnici kao i ministri, mogu kandidirati na lokalnim izborima.

Povjerenstvo je tako odgovorilo na ocjenu HHO-a da je praksa istodobnog obnašanja dužnosti saborskih zastupnika i gradonačelnika moralno sporna i suprotna Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je zaključilo da je sudjelovanje na izborima ustavno pravo svih građana, te da dužnosnici za to ne trebaju tražiti bilo čiju suglasnost.

Budu li izabrani, morat će se odlučiti za jednu od funkcija, ali samo u slučajevima u kojima to Zakon nalaže, pojasnio je predsjednik Povjerenstva Josip Leko.

Povjerenstvo je utvrdilo i da je gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić u sukobu interesa, jer uz gradonačelničku, prima i naknadu za članstvo u Nadzornom odboru ogulinske ispostave Državne uprave.

Načelnik Varaždinskih Toplica Dragutin Kranjčec u sukobu je interesa kao vlasnik i direktor špediterske tvrtke, a načelnik općine Podstrana Ivan Puljiz kao vlasnik tvrtke "Dalmostroj", koja je sklapala poslove s Općinom.

Te je dužnosnike Povjerenstvo pozvalo da, u zakonskom roku od 15 dana, istupe iz sukoba interesa, a na pitanje kakve ih sankcije očekuju, članovi Povjerenstva nisu znali odgovoriti.

Pojasnili su tek da sve ovisi o težini sukoba interesa, te da je njihov posao utvrditi sukob i pozvati dužnosnika da ga razriješi. Zakon o sprječavanju sukoba interesa preventivni je, a ne represivni, naglasili su.

HNS-ovcu Radimiru Čačiću Povjerenstvo je odgovorilo da ne može biti član Nadzornog odbora strane tvrtke, a HSLS-ovca Ivana Čehoka je uputilo da se očituje prima li i dalje naknadu za gradonačelnički posao u Varaždinu, kao i o okolnostima putovanja na trošak kanadske tvrtke zainteresirane za ulaganje u varaždinsku poduzetničku zonu.

Iako je ranije najavljivano, Povjerenstvo danas nije ispitivalo anonimnu prijavu koja požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka tereti za sukob interesa, jer u vlasništvu ima tvrtku "Primo-ronchi", koja je u vrijeme njegova gradonačelničkog mandata poslova s gradom Požegom.

Ronko se o toj prijavi očitovao u dva dopisa Povjerenstvu, u kojima navodi da je, početkom travnja, vlasništvo nad tvrtkom prenio na sina, a potom na jedan odvjetnički ured u Požegi.

Ronko je, u jednom od dopisa, Povjerenstvu 'sugerirao' da, prije nego što donese eventualno negativno mišljenje o njegovom slučaju, "poštuje odlučnost branitelja požeško-slavonske županije, koji su revoltirani medijskim linčom i spremni u nekoliko autobusa doći pred Sabor".

Iako je predsjednik Povjerenstva Ronkov slučaj stavio na dnevni red današnje sjednice, dio članova Povjerenstva zatražio je odgodu rasprave zbog umora.

Komentirajući tu činjenicu, Leko je novinarima kazao kako je "očito da se slučaj želi odugovlačiti zbog političkih razloga", te najavio da će se, nastavili se s takvom politizacijom, "iz svega povući".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙