FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijalni skup Udruge građana Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje nije održan

OSIJEK, 24. travnja 2005. (Hina) - Za danas najavljeni inicijalni skupUdruge građana Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje, kojise trebao održati u prostorijama županijske gospodarske komore, nijeodržan jer je Županijska komora Osijek odlučila uskratiti dvoranuocijenivši da je "skup poprimio političke konotacije".
OSIJEK, 24. travnja 2005. (Hina) - Za danas najavljeni inicijalni skup Udruge građana Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje, koji se trebao održati u prostorijama županijske gospodarske komore, nije održan jer je Županijska komora Osijek odlučila uskratiti dvoranu ocijenivši da je "skup poprimio političke konotacije".

U ime Inicijalnog kruga, okupljenima se sa stepenica Komore obratio Branimir Glavaš, rekavši da je Komora prvo dopustila, a zatim zabranila održavanje skupa u svojim prostorijama i podijelio novinarima oba odgovora Komore.

Rekao je da je današnji skup trebao stvoriti pretpostavke za utemeljenje udruge građana koja je civilni i razvojni, a ne politički projekt i najavio prosvjedno pismo Vladi zbog sprječavanja građanske inicijative usmjerene boljitku nerazvijenih regija.

Ustvrdio je da je zabranu održavanja skupa u Županijskoj komori Osijek od predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića zatražio premijer Ivo Sanader.

Među sudionicima skupa i građanima kojih se prema novinarskim procjenama okupilo između dvije i tri stotine, bili su predstavnici nekih udruga. Nezadovoljstvo zbog otkazivanja izrazila je voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda, kao i Kristina Babić iz Vukovarskog instituta za mirovna istraživanja i obnovu (VIMIO), a tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević izrazio je potporu ideji regionalizacije,

. "Mi seljaci podržavamo pokrenutu ideju o reigonalnom ustroju, koji i sami predlažemo, jer je jasno da se nešto u Slavoniji i Baranji mora promijeniti na bolje, ovako je neizdrživo", kazao je Zdravčević.

Sudionici skupa su zatim otišli u Hotel Osijek.

U hotelu se zatekao i osječki gradonačelnik dr. Zlatko Kramarić, koji je današnji događaj prokomentirao riječima: "To nije dobro i stvara gorak okus jer sloboda okupljanja i udruživanja je Ustavom zagarantirana ".

Nacionalno vijeće HDZ-a isključilo je 21. travnja Glavaša iz stranke zbog njegove inicijative o regionalizaciji što je ocijenjeno suprotnim politici stranke i Ustavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙