FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavaš nositelj nezavisne liste za Osijek i Županiju

OSIJEK,21. travnja(Hina) - Branimir Glavaš, saborski zastupnik HDZ-a najavio je na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare da će bitinositelj nezavisne liste za grad Osijek i Županiju, koja će Izbornojkomisiji biti predana za nekoliko sati.
OSIJEK,21. travnja(Hina) - Branimir Glavaš, saborski zastupnik HDZ-a najavio je na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare da će biti nositelj nezavisne liste za grad Osijek i Županiju, koja će Izbornoj komisiji biti predana za nekoliko sati.

Iako rok za predaju istječe večeras do 24 sata, Glavaš je rekao da je u kratkom vremenu za tu listu prikupljeno 1300 potpisa.

Komentirajući najnovija događanja u HDZ-u, istaknuo je kako nažalost vodstvo stranke nije prepoznalo važnost regionalnog koncepta Udruge građana Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje čije je osnivanje najavljeno. Osnovni je cilj udruge osigurati jednak razvoj Slavonije i Baranje poput onoga u Zagrebu, Istri ili Dalmaciji jer, rekao je Glavaš, "na to imamo pravo budući da se ovdje najteže živi, da je stopa nezaposlenosti 33 posto" iako je "istočna Hrvatska najviše krvarila u Domovinskom ratu i dala najveći doprinos slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj".

Pukotine u odnosu između HDZ-ovih zastupnika iz Osječko-baranjske županije i vrha HDZ-a "nastale su još kod donošenja državnog proračuna za ovu godinu kada ni jedan naš amandman nije prošao", rekao je Glavaš, istaknuvši kako se ni tada nisu ustručavali dići svoj glas u interesu regije iz koje dolaze premda je direktiva bila da se to ne smije. Očito je da je HDZ-ov program zastario, da nužno traži reviziju koja podrazumijeva i regionalnu organizaciju, koju je podržavao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman "koji je 1989. ustrojio prvu regionalnu organizaciju HDZ-a čiji sam ja bio predsjednik" rekao je Glavaš.

Sada nas se optužuje za autonomaštvo što odbacujemo kao apsolutno neprihvatljivo jer "Hrvatska je naša domovina, a Slavonija i Baranja su zavičaj gdje svaki građanin ima pravo na dostojanstven život". To poručujem svom bivšem prijatelju Vladimiru Šeksu koji je na tu temu javno medijski insinuirao, rekao je Glavaš.

Na novinarski upit kako komentira sastanak Nacionalnog vijeća HDZ-a koji je trajao za vrijeme Glavaševe "pressice" i moguće isključenje iz stranke, rekao je da ga "to ne zanima".

"Živim u Osijeku, nisam se odazvao pozivu jer se tamo ne razgovara argumentima". Dodao je kako ima informacije da se "pojedine ljude zastrašuje" te kako je obaviješten da su osječko-baranjskog dožupana Burića "zvali iz Zagreba, no da je on rekao: Bio sam uz Sanadera, Šeksa i Glavaša, a sada između vas trojice biram Glavaša".

Glavaš je zahvalio svima koji su mu dali podršku, posebno onima koji su se potpisali kao članovi inicijativnog odbora za osnivanje udruge građana Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje, dodavši kako ih je više od stotinu među kojima su poznati intelektualci, gospodarstvenici, bankari, javni i društveni djelatnici.

Na konferenciji su bili i predsjednici osječkog i županijskog HSLS-a koji su potpisali koalicijski izborni sporazum s HDZ-om. Zdravko Vukić, predsjednik županijskog HSLS-a, istaknuo je kako se ta stranka prva zauzimala za regionalizaciju Hrvatske koju i sada podržava.

Prisutan je bio i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Vladimir Šišljagić, koji je danas prije podne ponudio ostavku, ali Odbor ju nije prihvatio, kao ni sinoć ponuđenu ostavku Branimira Glavaša na mjesto predsjednika Županijskog odbora HDZ-a. Zaključci su oba odbora da ako Branimir Glavaš bude isključen iz HDZ-a, i članovi tih odbora kao i Izborni stožer i Koordinacija predsjednika općinskih i gradskih odbora istupaju iz Hrvatske demokratske zajednice.

U međuvremenu Nacionalno vijeće HDZ-a jednoglasno je danas na sjednici u Zagrebu iz stranke isključilo Branimira Glavaša, Vladimira Šišljagića i Ivana Drmića zbog, kako je navedeno, "djelovanja suprotnog programu stranke."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙