FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branimir Glavaš isključen iz HDZ-a

ZAGREB/OSIJEK, 21. travnja 2005.(Hina) - Nacionalno vijeće HDZ-ajednoglasnom odlukom isključilo je u četvrtak iz stranke BranimiraGlavaša zbog djelovanja suprotnog programu stranke.
ZAGREB/OSIJEK, 21. travnja 2005.(Hina) - Nacionalno vijeće HDZ-a jednoglasnom odlukom isključilo je u četvrtak iz stranke Branimira Glavaša zbog djelovanja suprotnog programu stranke.

Glavaš, saborski zastupnik i dosadašnji predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije, izjavio je za Hinu nakon objave te vijesti da se sada osjeća "slobodno kao ptica". Glavaš je u četvrtak ranije najavio da će biti nositelj nezavisne liste za grad Osijek i Županiju.

Iako rok za predaju istječe u četvrtak do 24 sata, Glavaš je rekao da je u kratkom vremenu za tu listu prikupljeno 1300 potpisa.

"Časno je bilo biti članom Hrvatske demokratske zajednice dok ju je vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman", rekao je Glavaš, ocjenjujući kako je "pod Sanaderovim vodstvom to bila noćna mora". Kako je izjavio, u 48 godina života nije vidio "toliko taštine i samoljublja bez pokrića kao kod predsjednika HDZ-a dr. Ive Sanadera".

Iz HDZ-a su u četvrtak s istim obrazloženjem isključeni i Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić, a Vijeće je imenovalo Tomislava Ivića stranačkim povjerenikom za Osječko-baranjsku županiju, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

HDZ-ov povjerenik će ustrojiti povjerenstvo koje će izraditi izborne liste za Osječko-baranjsku županiju za predstojeće lokalne izbore, rekao je Sanader. Dodao je da je Nacionalno vijeće jednoglasno poduprlo odluku Predsjedništva stranke prema kojoj je regionalizacija Hrvatske apsolutno suprotna programu HDZ-a.

Povjerenik Tomislav Ivić donio je i odluku o raspuštanju osječkog Gradskog odbora HDZ-a, te najavio da je moguće raspuštanje i još nekih stranačkih odbora ne budu li surađivali.

"Ovo nije raskol u HDZ-u", naglasio je Sander, podsjetivši da je i ranije bilo sličnih slučajeva. Spomenuo je pritom Matu Šimića, Ivića Pašalića i Jozu Metera, ustvrdivši da je nakon njih HDZ bio još jači.

Riječ je o odlučnosti HDZ-a da za bilo koje pitanje donese čvrste i snažne odluke, istaknuo je Sanader i dodao je kako su ih već mnogi zvali i odobravali takvu odluku HDZ-ova vodstva.

Također je rekao da u Osječko-baranjskoj županiji HDZ očekuje rezultat kao i na prošlim izborima, napominjući kako HDZ nikada nije pobjeđivao samo zbog članstva, nego nadasve zbog birača.

Upitan ima li straha da bi Glavaš mogao iznijeti "prljavo rublje", Sanader je odgovorio protupitanjem - kada smo se ičega bojali? - te dodao da je HDZ-ovo vodstvo pokazalo da ima viziju kako reformirati stranku, pripremiti je za izbore i vratiti joj vjerodostojnost.

Na upit kako komentira činjenicu da je Glavaša prije godinu dana proglasio vizionarom, a sada ga isključuje iz stranke, Sanader je odgovorio da je Glavaš to pogrešno shvatio i da mu je vizija o regionalizaciji bila pogrešna.

Sanader je također osudio Glavaševo ponašanje ocijenivši ga neprimjerenim, nepristojnim i za svaku osudu, a posebice prema kolegi Florijanu Borasu koje pokazuje (Glavašev) nedostatak kućnog odgoja, političku glupost i bezobrazluk.

Predsjednik Hrvatskog sabora i osnivač HDZ-a u Osječko-baranjskoj županiji, Vladimir Šeks ocijenio je da je u toj županiji vođena politika suprotna stranačkoj i prikriveno djelovalo protivno programskim načelima. Upitan je li bilo teško donijeti odluku o Glavaševom isključenju s obzirom da su bili prijatelji, Šeks je odgovorio citirajući Platona - "Dragi su mi prijatelji, ali draža mi je istina".

Odluku Nacionalnog vijeća poduprli su predsjednici HDZ-ovih slavonskih županijskih odbora: Virovitičko-podravskog Josip Đakić, Brodsko-posavskog Zdravko Sočković, Vukovarsko-srijemskog Petar Čobanković i Požeško-slavonskog Anto Bagarić.

Komentirajući najnovija događanja u HDZ-u, Glavaš je istaknuo kako nažalost vodstvo stranke nije prepoznalo važnost regionalnog koncepta Udruge građana Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje čije je osnivanje najavljeno.

Sada nas se optužuje za autonomaštvo što odbacujemo kao apsolutno neprihvatljivo jer "Hrvatska je naša domovina, a Slavonija i Baranja su zavičaj gdje svaki građanin ima pravo na dostojanstven život". To poručujem svom bivšem prijatelju Vladimiru Šeksu koji je na tu temu javno medijski insinuirao, rekao je Glavaš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙