FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo za Lenac: utvrđeni zaključci uz puno bure

ZAGREB,19. travnja(Hina) - Odluke o izdanim jamstvima riječkom ViktoruLencu konačni su plod političke odluke (bivše) Vlade, stav jeistražnog povjerenstva za Lenac koje je danas, uz dosta bure, utvrdilozaključke s kojima ide pred Hrvatski sabor.
ZAGREB,19. travnja(Hina) - Odluke o izdanim jamstvima riječkom Viktoru Lencu konačni su plod političke odluke (bivše) Vlade, stav je istražnog povjerenstva za Lenac koje je danas, uz dosta bure, utvrdilo zaključke s kojima ide pred Hrvatski sabor.

Odluke isključivo političke prirode, ističe Povjerenstvo, ne mogu se pravdati socijalnim, niti kriterijima gospodarskog razvoja, političke pogrešne odluke nanijele su veliku štetu koju plaća isključivo državni proračun, odnosno porezni obveznici.

Mišljenja na zaključke izdvojili su Dragica Zgrebec (SDP) i Josip Vresk (HSS), a pisano se od njih ogradio i Branimir Glavaš (HDZ), koji je današnju sjednicu napustio na početku prosvjedujući što je radna verzija zaključaka 'procurila' u javnost.

Obzirom da kao član Povjerenstva nisam sudjelovao u formiranju zaključaka naglašavam da se od njih ograđujem te ih ne prihvaćam, piše Glavaš u izdvojenom mišljenju.

Pritom ustrajava da se utvrdi i objavi ime osobe koja je kao član Povjerenstva prošli tjedan neovlašteno u javnost 'plasirala' radnu verziju mogućih zaključaka.

Tko je novinarima dao radni materijal, upitao je Glavaš odmah na početku sjednice, ispričavši se predsjedniku Povjerenstva Anti Đapiću (HSP) što je prvotno sumnjao na njega.

Florijan Boras (HDZ) pita nije li možda greška u administraciji, ne vidi u svemu zlu namjeru, nego 'egzibicionizam' da bi si netko dao na važnosti.

Slažem se da je to egzibicionizam, ali s egzibicionistima neću raditi i odlučivati o ozbiljnim stvarima, uzvratio je Glavaš koji je odbacio sumnju s administracije te napustio sjednicu.

Đapić je taj potez prokomentirao kao dio Glavaševe predizborne promidžbe, a Boras dodao kako se Glavaš prenaglio, te kako je upravo on osoba koja najviše trči novinarima i daje im izjave.

Boras je sramota za HDZ i glasuje kako mu se kaže, jedan je od (blažih) komentara koje je Glavaš na to izrekao novinarima.

Zaključci sažeti u desetak točaka, plod su šestomjesečnog rada.

Povjerenstvo (bivšu) Vladu tereti da nije proučila dokumente vezane za razvoj Lenca, da nije analizirala njegovo financijsko stanje, proučila slučaj broda Kraka, navodi da je Vlada morala uočiti da su se troškovi doka 11 gotovo udvostručili itd.

Upravu Lenca proziva da je Vladi netočno prikazala stvarno stanje u tvrtki i prekoračene investicije, da je tvrdila da je gotovo riješila financiranje druge faze razvoja brodogradilišta itd.

Povjerenstvo predlaže i mjere, među njima nastavak postupanja u predmetu protiv Damira Vrhovnika, bivšeg direktora Lenca protiv kojeg je državno odvjetništvo u studenom 2004. podiglo kaznenu prijavu zbog nesavjesnog poslovanja.

Smatra i da državno odvjetništvo treba napraviti reviziju upisa prava vlasništva na pomorskom dobru te pokrenuti postupak poništenja dijela upisa koji je nezakonit, a samim tim i povratak vlasništva državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙