FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županija: problem alohtone divljači trebaju riješiti ministarstva

RIJEKA,22. travnja 2005.(Hina) - Poglavarstvo Primorsko-goranskežupanije donijelo je na jučerašnjoj sjednici zaključak u kojem stojida je Županija u pitanju alohtone divljači na otocima učinila sve štoje obvezna, ali da se mjerodavna ministarstva ne žele suočiti sproblemom i sukobom među ovčarima i lovcima u županiji, priopćeno jedanas popodne iz Županije.
RIJEKA,22. travnja 2005.(Hina) - Poglavarstvo Primorsko-goranske županije donijelo je na jučerašnjoj sjednici zaključak u kojem stoji da je Županija u pitanju alohtone divljači na otocima učinila sve što je obvezna, ali da se mjerodavna ministarstva ne žele suočiti s problemom i sukobom među ovčarima i lovcima u županiji, priopćeno je danas popodne iz Županije.

U priopćenju se navodi da Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nisu odredili koja je divljač na otocima autohtona, a koja alohtona te način uklanjanja alohtone divljači. Od ministarstava se zahtijeva da u što kraćem roku odrede koja je divljač alohtona i donesu provedbene akte kojima će se utvrditi način i provoditelji uklanjanja.

Županijsko Poglavarstvo naložilo je Uredu državne uprave Primorsko-goranske županije da hitno pokrene reviziju postojećih lovnogospodarskih osnova za sva zajednička lovišta na kvarnerskim otocima. Od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva traži se da isto učini i za državna lovišta, a sve s ciljem uklanjanja divljih svinja, jelena lopatara, muflona, medvjeda i čagljeva u najkraćem roku.

Do donošenja novih lovnogospodarskih osnova županijski Upravni odjel za gospodarski razvoj izdavat će rješenja za odstrjel divljači koja nije predviđena postojećim lovnogospodarskim osnovama, a za koju je dokazano da čini štete ovčarima.

U priopćenju iz Ureda župana navodi se da su navedeni zaključci doneseni na sjednici Poglavarstva koja je jučer održana u Crikvenici. Zaključci o alohtonoj divljači prihvaćeni su kao dopuna dnevnog reda, a kako novinari nisu bili nazočni do kraja sjednice, oni su im danas dostavljeni, navedeno je u priopćenju dostavljenom u popodnevnim satima.

U međuvremenu, danas oko podneva, u središtu Rijeke prosvjedovalo je oko 200 ovčara, članova ekoloških, seljačkih i ovčarskih udruga te predstavnika lokalne samouprave koji su zatražili hitno uklanjanje alohtone divljači sa svih kvarnerskih otoka. Prosvjednici su isticali da županija nije poduzela ništa u rješavanju tog problema, navodeći da županijski čelnici, umjesto ovčarstvo, podupiru lov na kvarnerskim otocima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙