FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND-ov Zbor novinara za okoliš u Kopačkom ritu

TIKVEŠ, 14. travnja 2005. (Hina) - Zbor novinara za okoliš Hrvatskognovinarskog društva (HND) održao je večeras u Tikvešu, u Kopačkomritu, okrugli stol na temu "Kopački rit - zaštita, gospodarstvo iodrživi razvoj".
TIKVEŠ, 14. travnja 2005. (Hina) - Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) održao je večeras u Tikvešu, u Kopačkom ritu, okrugli stol na temu "Kopački rit - zaštita, gospodarstvo i održivi razvoj".

Cilj seminara je, istaknula je predsjednica Zbora Tanja Devčić, da novinari koji prate okolišnu problematiku dobiju konkretne informacije i upoznaju na terenu Kopački rit.

Na okruglom stolu sudjelovali su znanstvenici, biolozi i šumari, nevladine udruge i korisnici prostora te predstavnici lokalne zajednice.

U uvodnom izlaganju o Parku prirode Kopački rit, ravnateljica Biserka Vištica istaknula je kako je "riječ o prostoru gdje uz zaštitu prirode i okoliša koja je prioritetni zadatak, te održivo gospodarenje i turističku djelatnost i lokalno stanovništvo i regija mogu imati veliku korist".

Park prirode prostire se na površini od 23 tisuće hektara, od kojih je 7143 hektara posebni zoo rezervat. Kopački rit u svijetu je poznat kao ornitološki rezervat gdje obitava 291 vrsta ptica među kojima ima velik broj ugroženih vrsta, tu je jedno od najvećih europskih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe, a velika su vrijednost ritske šume te jelenska divljač i divlje svinje ili oko 2000 bioloških vrsta.

Cilj je turistima pokazati ljepote Kopačkog rita te "Javna ustanova nastoji obogatiti ponudu koja se uz obilazak turističkim brodom i ostalih sadržaja proširila i na obilazak lovišta Tikveš kočijama", kazala je ravnateljica Vištica.

Dragomir Pfeifer iz Hrvatskih šuma Uprave šuma Osijek izvijestio je novinare s djelatnošću vezanom za uzgoj i brigu za očuvanje šumskog fonda, te stanjem divljači. Istaknuo je da je u lovištu HŠ-a Podunavlje- Podravlje broj jelenske divljači ove godine 1523, a nakon mirne reintegracije tu je obitavalo 976 grla jelenske divljači. Baranjski jeleni su u svijetu poznati i to je prepoznatljivi dio turističke ponude, istaknuo je.

O tome treba li Kopački rit imati status nacionalnog parka ili parka prirode u svakom slučaju stvar je struke, kazala je Tanja Devčić, istaknuvši kako se "danas ishitreno određeni prostori proglašavaju nacionalnim parkovima ili parkovima prirode kao jedna od mjera zaštite od devastacije". To nije dobro, upozorila je, najvažnije je da se u praksi provodi određeni stupanj zaštite, jer nitko ne može garantirati da status nacionalnog parka znači i bolju zaštitu ako je ona samo deklarativna.

Sutra će novinari obići Kopački rit, vodenim i kopnenim putem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙