FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pod vodom 10.000 hektara Kopačkog rita

TIKVEŠ, 4. travnja 2005.(Hina) - Zbog visokog vodostaja Dunava kodBatine, zbog čega su prije dva tjedna proglašene redovite mjere obraneod poplave, pod vodom je 10.000 hektara šuma i šumskog zemljišta uKopačkom ritu.
TIKVEŠ, 4. travnja 2005.(Hina) - Zbog visokog vodostaja Dunava kod Batine, zbog čega su prije dva tjedna proglašene redovite mjere obrane od poplave, pod vodom je 10.000 hektara šuma i šumskog zemljišta u Kopačkom ritu.

Radnici Hrvatskih šuma danas su čamcem obilazili poplavljeno šumsko područje da bi, ako treba, pomogli divljači, kaže upravitelj tikveške Šumarije Darko Cvijić. Na svu sreću, dodao je, do sada nije nađena uginula divljač.

Jeleni su prešli na drugu stranu nasipa, divlje svinje su se također na vrijeme premjestile, a u opasnosti mogu biti jedino praščići koji još ne umiju plivati, rekao je Cvijić. Dodao je da radnici Šumarije svaki dan obavljaju nadzor i prihranjuju divljač koja je prešla na drugu stranu nasipa.

Za današnjeg obilaska poplavljenih šuma šumari su uočili veći broj divljih svinja i praščića, od kojih su se neki snašli popevši se na "mamina" leđa.

Voda je na pojedinim mjestima duboka i do deset metara, a očekuje se da će se povući za otprilike tjedan dana, no još veći poplavni val u šumskom području očekuje se za mjesec i pol do dva, kaže Cvijić.

Matični fond jelenske divljači u lovištu Podunavlje-Podravlje kojim gospodare Hrvatske šume je 1600, srneće 1200, a divljih svinja tisuću.

Danas je vodeni val Dunava kod Batine unazad 14 dana, kad su proglašene redovite mjere obrane od poplave, najveći, plus 561, kazao je Davor Haničar iz Hrvatskih voda i voditelj obrane od poplave Osječko-baranjske županije. Vodostaj Dunava u tikveškim šumama je plus 530, a Dunava kod Aljmaša plus 586.

"Ne očekujemo da će se Dunav izliti u naselja zbog sigurnosti nasipa, no naše ekipe su stalno na terenu i prate stanje", rekao je Cvijić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙