FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ceh ribara traži primjenu zaštićenog ekološkog pojasa

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Ceh za ribarstvo, akvakulturu ipoljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je u petak dase više ne odgađa početak primjene Zaštićenog ekološko ribolovnogpojasa (ZERP), a 3. listopada bi trebao biti krajnji rok.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je u petak da se više ne odgađa početak primjene Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP), a 3. listopada bi trebao biti krajnji rok.

Predsjednik Ceha Tonči Božanić podsjetio je nakon sjednice kako je Hrvatski sabor još početkom lipnja prošle godine donio Odluku o dopuni Odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranskom moru, koja određuje da će za zemlje članice EU primjena pravnog režima ZERP-a započeti nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između EU i Hrvatske.

Istaknuo je da bi do 3. listopada trebalo sklopiti ugovore o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i Europske unije, no, do danas nema nikakvih saznanja o bilo kakvim aktivnostima koje bi ukazivale na početak priprema za sklapanje tog ugovora. Dodao je kako je premijer na sastanku u Vladi u srpnju prošle godine obećao da će pregovori početi u jesen prošle godine i da će u pregovore biti uključeni predstavnici Ceha ribara, no nakon toga ribari nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Podsjetio je i kako su ribari u veljači ove godine od Vlade tražili da do 1. travnja osigura početak pregovora s Italijom, odnosno EU o partnerstvu u ribarstvu, no i taj rok je prošao.

Božanić je kazao kako nikakvim aktom u EU nije predviđeno niti propisano da države kandidati za članstvo u EU ne bi smjele proglasiti svoj Gospodarski pojas, odnosno ZERP, te kako je činjenica da su gotovo sve članice EU (izuzev Italije i Grčke) proglasile svoj gospodarski ili ribolovni pojas.

Jedan od zaključaka sjednice Ceha je i zahtjev za početak inspekcijskog nadzora nad ribolovom stranih ribarica u našem ribolovnom moru u području epikontinentalnog pojasa, jer, kako su kazali, velik broj stranih ribarica svakodnevno neometano izlovljava rakove, školjke, puževe i ostale morske organizme koje ne bi smjeli izlovljavati.

U vezi s plavim dizelom, Ceh ribara smatra kako treba pojačati inspekcijski nadzor čime bi se onemogućilo njegovo nezakonito korištenje, te kako bi Vlada - iz sredstava koja će se osigurati kroz onemogućavanje nezakonitog korištenja plavog dizela - mogla sufinancirati razliku između sadašnje cijene od gotovo 4 kune i cijene od 3 kune koju su ribari u više navrata tražili.

Ocjenjujući stanje u hrvatskom ribarstvu lošim, u Cehu ribara traže od resornog Ministarstva poljoprivrede uvođenje poticaja za ulov svih vrsta ribe (izuzev za malu plavu ribu za koju poticaj postoji) i to na način da se poticaj osigura u visini od 15 posto iznosa prodane ribe, uz ispostavljenu fakturu za prodanu ribu.

Ribari napominju kako su se s početkom punopravnog članstva Hrvatske u EU spremni odreći traženih poticaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙