FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 15. travnja

ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 15. travnja.
ZAGREB, 14. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 15. travnja.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a na konferenciji za novinare izvijestit će o svojim zahtjevima vezanim za ukidanje odredbe o 0,0 promila iz novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Budući se Hrvatski sabor još uvijek nije očitovao o peticiji HOK-a "Pravo na čašu vina" koju je početkom rujna potpisalo 171.317 građana i budući da Vlada, unatoč turističkoj sezoni ne namjerava mijenjati navedeni Zakon, iz HOK-a najavljuju da će Vladi uputiti konkretne zahtjeve za hitnu izmjenu tog zakona te ih potkrijepiti istraživanjem javnog mnijenja, analizom Instituta prometa i veza te rezultatima ankete (11,00 sati, HOK, Ilica 49).

ZAGREB - Optimizam posloprimaca na hrvatskom tržištu rada u pogledu izgleda za nalaženje boljeg posla u prvom je kvartalu ove godine ponovo u stagnaciji, dok istodobno poslodavci ocjenjuju da će se rast plaća usporiti, iako raste potražnja za kvalitetnim zaposlenicima. Podaci su to iz ankete o Indeksu tržišta rada (ITR) za prvi kvartal 2005. web portala moj-posao.net, provedene tijekom veljače na uzorku od više od 100 poslodavaca i više od 1000 posloprimaca. Indeks tržišta rada smanjen je za 3,8 postotnih poena u odnosu na studeni 2004. i njegova vrijednost za prvo ovogodišnje tromjesečje iznosi 109,6. No, gotovo 72 posto anketiranih poslodavaca namjerava povećati broj zaposlenih, i to je, po istim podacima, znatno veći postotak (za 4,8 postotnih poena) nego zadnjeg kvartala lani i ujedno dosad najveći postotak poslodavaca koji imaju namjere povećati broj zaposlenih u ovoj godini.

ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo navodnjavano 11.697 hektara obradivih površina, što je 4,7 posto više u odnosu na 2003. godinu, podatci su Državnog zavoda za statistiku. Za 33 posto porasla je potrošnja vode za navodnjavanje i u 2004. za navodnjavanje je utrošeno 6,52 milijuna prostornih metara vode. Statistički podatci o navodnjavanju pokazuju da se tijekom prošle godine navodnjavalo manje od polovice površina koje bi se mogle navodnjavati postojećim objektima. Tim bi se objektima, kažu statističari, moglo navodnjavati 23.435 hektara ili 16 posto više nego u godini prije. Prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj je oko 620 tisuća hektara povoljno za navodnjavanje, realno je navodnjavati više od 100 tisuća hektara, a predviđa se da bi se u prvoj fazi provedbe nacionalnog projekta navodnjavane površine povećale na 30 tisuća hektara.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙