FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK: 0,8 promila za vozače starije od 21 godine, 0,5 za mlađe

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Ceh ugostitelja i turističkihradnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) traži da Sabor promijeniodredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja zabranjuje bilokoju količinu alkohola u krvi vozača i predlaže da ona za vozačestarije od 21 godine iznosi 0,8 promila, a za mlađe od 21 godine 0,5promila.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Ceh ugostitelja i turističkih radnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) traži da Sabor promijeni odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja zabranjuje bilo koju količinu alkohola u krvi vozača i predlaže da ona za vozače starije od 21 godine iznosi 0,8 promila, a za mlađe od 21 godine 0,5 promila.

Rekao je to na konferenciji za novinare predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić.

Pritom bi se, kako predlažu, vozače starije od 21 godine koji su prouzročili prometnu nesreću s količinom alkohola u krvi većom od 0,5 promila, a manjom od 0,8 promila, trebalo prekršajno kažnjavati.

Kod vozača mlađih od 21 godine predlažu da se prekršajno kažnjavaju vozači koji bi prouzročili prometnu nesreću i pritom imali više od 0,2 promila alkohola u krvi.

Promjenu zakonskih odredbi koje brane bilo koju količinu alkohola u krvi, trebalo bi svakako provesti prije početka turističke sezone, jer njezina primjena, kako je ocijenio dopredsjednik HOK-a Eduard Vidović, nepovoljno utječe na imidž Hrvatske kao turističke zemlje, a ugostiteljima nanosi značajnu štetu.

Vidović pritom navodi rezultate ankete među članicama Ceha ugostitelja HOK-a, u kojoj 70 posto anketiranih tvrdi da im je od početka primjene odredbi o nula promila, promet pao između 30 i 50 posto, a više od polovice njih planira smanjiti broj zaposlenih.

Čelnici Ceha ugostitelja podsjetili su na prosvjednu akciju potpisivanja peticije za ukidanje odredbi o nula promila, koju je početkom rujna prošle godine potpisalo preko 171 tisuća građana te najavili nastavak pritiska na mjerodavne, radi promjene tih odredaba.

Ugostitelji navode i rezultate analize Instituta za promet i veze, koji pokazuju da u samo 1,3 posto prometnih nesreća sudjeluju vozači sa do 0,5 promila alkohola u krvi, kao i istraživanja jedne agencije za istraživanje javnog mnijenja prema kojima tri četvrtine od 600 ispitanika smatra da treba vratiti prijašnju dozvoljenu granicu od 0,5 promila ili je čak pomaknuti.

Prema podacima HOK-a, zabrana bilo koje količine alkohola u krvi vozača na snazi je u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Do 0,2 promila dozvoljeno je u Švedskoj, Poljskoj i Estoniji.

Najbrojnija je skupina zemalja s dozvoljenih maksimalnih 0,5 promila, a u njoj su, primjerice, Belgija, Francuska, Austrija, Njemačka te mediteralne zemlje Cipar, Italija, Grčka, Španjolska i Francuska.

Najliberalnije propise, odnosno do 0,8 promila, imaju Irska, Luksemburg, Malta i Velika Britanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙