FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ceh ribara HOK-a traži primjenu ZERP-a od 3. listopada

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Ceh za ribarstvo, akvakulturu ipoljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) traži da se više neodgađa početak primjene Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP),s tim da 3. listopada bude krajnji rok, a do tada bi trebalo sklopitiugovore o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i Europske unije,kazao je nakon sjednice Ceha njegov predsjednik Tonči Božanić.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) traži da se više ne odgađa početak primjene Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP), s tim da 3. listopada bude krajnji rok, a do tada bi trebalo sklopiti ugovore o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i Europske unije, kazao je nakon sjednice Ceha njegov predsjednik Tonči Božanić.

Podsjetio je kako je Hrvatski sabor još početkom lipnja prošle godine donio Odluku o dopuni Odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranskom moru koja određuje da će za zemlje članice EU primjena pravnog režima ZERP-a započeti nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između EU i Hrvatske.

No, do danas, istaknuo je Božanić, nema nikakvih saznanja o bilo kakvim aktivnostima koje bi ukazivale na početak priprema za sklapanje tog ugovora. Dodao je kako je premijer na sastanku u Vladi u srpnju prošle godine obećao da će pregovori početi u jesen prošle godine i da će u pregovore biti uključeni predstavnici Ceha ribara, no nakon toga ribari nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Podsjetio je i kako su ribari u veljači ove godine od Vlade tražili da do 1. travnja osigura početak pregovora s Italijom, odnosno EU o partnerstvu u ribarstvu, no i taj rok je prošao.

Božanić je kazao kako nikakvim aktom u EU nije predviđeno niti propisano da države kandidati za članstvo u EU ne bi smjele proglasiti svoj Gospodarski pojas, odnosno ZERP, te kako je činjenica da su gotovo sve članice EU (izuzev Italije i Grčke) proglasile svoj gospodarski ili ribolovni pojas.

Jedan od zaključaka današnje sjednice Ceha je i zahtjev za početak inspekcijskog nadzora nad ribolovom stranih ribarica u našem ribolovnom moru u području epikontinentalnog pojasa, jer, kako su kazali, velik broj stranih ribarica svakodnevno neometano izlovljava rakove, školjke, puževe i ostale morske organizme koje ne bi smjeli izlovljavati.

Što se pak tiče problematike oko plavog dizela Ceh ribara smatra kako treba pojačati inspekcijski nadzor čime bi se onemogućilo njegovo nezakonito korištenje te kako bi Vlada, iz sredstava koja će se osigurati kroz onemogućavanje nezakonitog korištenja plavog dizela, mogla sufinancirati razliku između sadašnje cijene od gotovo 4 kune i cijene od 3 kune koju su ribari u više navrata tražili.

Ocjenjujući stanje u hrvatskom ribarstvu lošim u Cehu ribara traže od resornog Ministarstva poljoprivrede uvođenje poticaja za ulov svih vrsta ribe (izuzev za malu plavu ribu za koju poticaj postoji) i to na način da se poticaj osigura u visini od 15 posto iznosa prodane ribe, uz ispostavljenu fakturu za prodanu ribu.

Ribari napominju kako su se s početkom punopravnog članstva Hrvatske u EU spremni odreći traženih poticaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙