FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski tisak povodom izbora novog pape (1)

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Pobjeda desnog krila Duha svetoga,"Božji rottweiler", "nazadnjak", "konzervativac", "na tragu IvanaPavla II.", ponos i razočaranje, sumnje i kopanje po navodnojhitlerijanskoj prošlosti novoga pape, reakcije su svjetskog tiska usrijedu na izbor njemačkog kardinala Josepha Ratzingera za novogpoglavara Rimokatoličke crkve.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Pobjeda desnog krila Duha svetoga, "Božji rottweiler", "nazadnjak", "konzervativac", "na tragu Ivana Pavla II.", ponos i razočaranje, sumnje i kopanje po navodnoj hitlerijanskoj prošlosti novoga pape, reakcije su svjetskog tiska u srijedu na izbor njemačkog kardinala Josepha Ratzingera za novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Njemački je tisak podijeljen između ponosa zbog izbora prvoga Nijemca nakon 948 godina na tron sv. Petra, te razočaranja jer je taj izbor konzervativan.

Najtiražniji popularni Bild uz komentar "Oh ponosa, Nijemac je...", čini tisućljetnu senzaciju i svoju naslovnicu s tradicionalno obnaženom ljepoticom zamjenjuje fotografijom Benedikta XVI. uz naslov "Mi smo papa".

Lijevi Frankfurter Rundschau drži da izbor neće "pobuditi previše oduševljenja" jer je to "signal za Europu. Ratzinger je uvijek kao kardinal zagovarao povratak kršćanskim korijenima, a tako će i nastaviti".

Lijevi Tageszeitung ide i korak dalje s naslovnicom na crnoj podlozi i naslovom "Joseph Ratzinger novi papa - O, moj Bože!"

Konzervativni Die Welt piše da se izbor "neće mnogo svidjeti" Njemačkoj, jer je Ratzinger "konzervativac, čak reakcionar".

A za također konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung "Ratzinger je oličenje kontrareforme koju ne provodi mačem, već snagom duha jer Crkva mora ostati jedinstvena, i to je poruka ove konklave".

Izabran je upravo on, iz Njemačke koja se pamti u povijesti crkve kao zemlja Reformacije, i to je ono što je odlučilo u njegovu korist, a ne protiv njega.

Drukčije misli Sueddeutsche Zeitung (lijevi centar) i bilježi da većina katolika "strahuje od pape Ratzingera", koji jest "konzervativac", ali "ni u kojem slučaju reakcionaran".

Najveći pokrajinski list WAZ (Westdeutsche Allgemeine) vidi u izboru bivšeg čuvara dogme iskaz "nereda" u Crkvi.

"Kardinali nisu mogli - barem još ne - suglasiti se oko nade, oko vodstva za Crkvu 3. tisućljeća. Odlučili su se za privremenu odgodu", piše list.

Švicarski je tisak, zauzvrat, otvoreno razočaran izborom, pa tako La Tribune de Geneve piše "Ratzinger, izbor koji rastužuje". List citira poglavara protestantske crkve u Ženevi koji je "zapanjen" izborom i koji podsjeća na "provokativnu" Ratzingerovu izjavu iz kolovoza 2000. kada je za Katoličku crkvu tražio prvenstvo među kršćanskim crkvama.

U Švicarskoj je 42 posto katolika i 40 posto protestanata.

"Le Temps" pod naslovom "Čuvar doktrine" podsjeća da Ratzingera protivnici nazivaju "Panzer kardinalom koji zabrinjava i dijeli", da je to čovjek koji je "vodio nemilosrdan rat protiv inovativnih teologa".

U Luzernu Neue Luzerner Zeitung drži da je novi papa samo "prijelazni papa", a tek Le Nouvelliste u vrlo katoličkom dijelu Švicarske, Valaisu, piše da bi "ovaj papa mogao iznenaditi".

Španjolski list El Periodico (ljevica) preuzima sintagmu koju je iskovao Brazilac Pere Casaldaliga, teolog Crkve oslobođenja, o pobjedi "desnog krila Duha svetoga" izborom "Pape fundamentalista".

Novi papa jednostavno "produljuje ideološku zimu kakva je vladala tijekom spektakularne bolesti Wojtyle", piše El Periodico i strahuje što će "tisuće vjernika Trećeg svijeta koji slijede nauk Crkve da Bog brani uporabu prezervativa nastaviti umirati od AIDS-a".

El Pais (lijevi centar) piše o pobjedi "tvrde linije", a brzi izbor novoga pape "pokazao je da je bilo vrlo malo rasprave na konklavi" i da je barem 77 kardinala od njih 115 odabralo "branitelja vjere koju smatraju ugroženom".

Konzervativni ABC se raduje izboru, a El Mundo (desni centar) je "razočaran" te upozorava da, ostane li Ratzinger na svojim pozicijama, "Crkvi prijeti gubitak socijalne baze ili barem ograničenje njezina širenja na nove geografske prostore".

"Papa Ratzi", "Božji rottweiler", naslovi su britanskog tiska koji inzistira na konzervativizmu novoga pape i njegovoj prošlosti kao pripadnika Hitlerove mladeži.

Najtiražniji The Sun piše "od Hitlerove mladeži do... Papa Ratzi", igrajući se riječima (Ratzi - od Ratzingera do naci - od nacizma), te donosi fotografiju iz 1943. u uniformi Hitlerjugenda, organizacije u koju je današnji papa bio silom unovačen.

Daily Mirror (ljevica) donosi naslove "Božji rottweiler" ili "Panzer kardinal" aludirajući na oklopne divizije Wermachta, a vrlo ozbiljni Daily Telegraph (desnica) preuzima "rottweilera" koji je "novi papa" i podsjeća na njegovu poziciju čuvara "pravovjerne" linije.

Na konzervativizmu inzistira i poslovni Financial Times, te Guardian, a Independent također donosi fotografiju u uniformi Hitlerjugenda.

The Times (desnica) pita se postoji li "i liberalna" strana u čuvaru katoličke dogme.

Britanci su većinski pripadnici Anglikanske crkve, a samo je pet milijuna katolika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙