FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrt pape - reakcije VII - Afrika

JOHANNESBURG, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Afrika, bez obzira navjeroispovijest njezinih stanovnika, jednodušno u Ivanu Pavlu II.,koji je umro u subotu navečer, pozdravlja "čovjeka pomirbe i mira",dok kršćanske zajednice mole da njegov nasljednik, prvi put upovijesti, bude crni papa.
JOHANNESBURG, 3. travnja 2005. (Hina/AFP) - Afrika, bez obzira na vjeroispovijest njezinih stanovnika, jednodušno u Ivanu Pavlu II., koji je umro u subotu navečer, pozdravlja "čovjeka pomirbe i mira", dok kršćanske zajednice mole da njegov nasljednik, prvi put u povijesti, bude crni papa.

U Pretoriji, predsjednik Južnoafričke Republike Thabo Mbeki žali zbog gubitka Ivana Pavla II. i ističe kako je siguran da će njegov primjer i dalje "nadahnjivati pripadnike svih vjeroispovijesti".

Promicatelj "Novog partnerstva za razvitak Afrike (NEPAD)" i "Afričkog preporoda", Thabo Mbeki izrazio je zahvalnost Afrike za potporu koju je Papa pružio "razvitku i obnovi Afrike, najsiromašnijem kontinentu" i istaknuo Papinu ulogu u "jačanju morala u katolika, pripadnika svih vjera i čovječanstva općenito".

U Senegalu, zemlji sa 95 posto muslimana, predsjednik Abdoulaye Wade pozdravio je "odvjetnika siromaha, bolesnih, djece i žena" koji je "davao pohvalna svjedočanstva o Senegalu i njegovim građanima različitih vjeroispovijesti" podsjetivši da je u svibnju 2004. Ivan Pavao II. bio "oduševljen" prijedlogom o održavanju islamsko-kršćanskog summita u Senegalu.

U Yamoussoukru, u Obali Bjelokosti, gdje se uzdiže monumentalna bazilika, replika Svetog Petra u Rimu, vatikanske žuto-bijele zastave spuštene su na pola koplja. Abidjanski nadbiskup, kardinal Bernard Agre, jedini kardinal u toj zemlji, sumnja da bi novi papa mogao biti crnac: "Premda nijedan dokument u načelu to ne zabranjuje, jesmo li danas psihološki i duhovno spremni za crnog papu?"

U Nigeriji su odlučniji u nakani da se promijeni tradicija, s obzirom da se jedan od njihovih kardinala, Francis Arinze (72), ultrakonzervativac i četvrti čovjek u vatikanskoj hijerarhiji, čini jednim od najboljih kandidata, neeuropljana, koji bi mogao naslijediti poljskog papu.

Maroko, Alžir i Tunis, zemlje s velikom muslimanskom većinom, jednodušno pozdravljaju otvorenost Ivana Pavla II. i njegovu skrb za afrički kontinent.

U Etiopiji, gdje u miru žive katolici, muslimani, protestanti i pravoslavci, poglavar etiopijske Pravoslavne crkve Abune Paulos, najveći vjerski vođa, istaknuo je "Papino djelo pomirbe s drugim religijama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙