FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski tisak povodom izbora novog pape (2)

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Ruski tisak prognozira novokompliciranje odnosa pravoslavaca i katolika nakon izbora njemačkogkancelara Josepha Ratzingera za nasljednika Ivana Pavla II. na čeluKatoličke crkve.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Ruski tisak prognozira novo kompliciranje odnosa pravoslavaca i katolika nakon izbora njemačkog kancelara Josepha Ratzingera za nasljednika Ivana Pavla II. na čelu Katoličke crkve.

Dnevnik Gazeta pod naslovom "Ortodoksnost protiv ortodoksije (pravoslavlja)" piše da "izbor konklave ne predskazuje brzo rješavanje razmirica između patrijarha Moskve i Vatikana".

Za dnevnik Izvestija izbor konklave "znači da će sve ili gotovo sve ostati kao za Ivana Pavla II". List drži da je izabran "prijelazni papa" i da još nije nastupilo "vrijeme Mihaila Gorbačova u Vatikanu".

Odnosi Svete Stolice i Ruske pravoslavne crkve nategnuti su od sloma Sovjetskog Saveza, a pogoršali su se 2002. kad je Vatikan uspostavio četiri dijeceze u Rusiji. Prema Vatikanu u Rusiji je 1,5 milijuna katolika, dok sami katolici ističu da ih je oko 600.000, no Ruska pravoslavna crkva procjenjuje da ih nema više od 100.000.

Izrael je zadovoljan izborom novoga pape, "poznatog prijatelja židovskog naroda", kazao je rabin Tel Aviva Meir Lau za izraelski vojni radio i podsjetio da je Ratzinger "oštro osuđivao antisemitizam".

"Novi papa treba nastaviti približavati se Izraelu i židovima", kao i njegov prethodnik, piše Haaretz i podsjeća da je Benedikt XVI. više puta posjetio Izrael.

U intervjuu za taj list predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Izrael Singer ističe da je novi papa "sagradio temelje nove teologije čime je u 20 godina omogućena preobrazba 2000 godina odnosa židova i kršćana".

Jerusalem Post piše da je izbor Josepha Ratzingera "dobra vijest za Izrael i židovski narod" i da je Ratzinger za posjeta Jeruzalemu 1994. rekao: "Povijest odnosa kršćanstva i Izraela puna je krvi i suza (...) Nakon Auschwitza nemoguće je odgoditi našu zadaću pomirenja i prihvaćanja".

Yediot Ahronot podsjeća ipak na mladost novoga pape uz naslov "Bijeli dim, crna prošlost" i piše "Od pokreta nacističke mladeži do Vatikana", no židovski su čelnici i rabini ohrabreni izborom novoga pape koji je svjedočio prijateljstvo prema Židovima.

Pod naslovima "Konzervativac u Vatikanu", "Nazadnjački Papa", francuski dnevnici Liberation i Humanite (ljevica) inzistiraju na konzervativnoj liniji novoga pape i na ostavštini Ivana Pavla II. čiji put Ratzinger želi slijediti.

Konzervativni Le Figaro donosi bogat dosje o novome papi koji vjerno slijedi put Ivana Pavla II., te podsjeća da su i poljskome papi zamjerali konzervativnost, ali da je ono što su mu osporavali u Zapadnoj Europi bilo na cijeni drugdje.

Le Figaro zaključuje kako "valja priznati da je prerano nagađati kakva će biti doktrina Benedikta XVI".

Katolički La Croix donosi katoličku kartu svijeta i piše da neki katolici i kršćani strahuju za ostvarenja Ivana Pavla II. ali i podsjeća da je "njemački papa izabrao ime prema Benediktu XV, najgorljivijem umjetniku mira u trenutku kada je izbio Prvi svjetski rat".

Ostali tisak pretežito inzistira na konzervativnim stajalištima Pape, dok je bretonski Le Telegramme optimističniji u svojoj ocjeni da je novi papa prijelazni i trebao bi pomiriti crkvu podijeljenu između progresista i tradicionalista.

Indijski tisak u srijedu ističe konzervativizam novoga pape i piše da je konklava odabrala "kontinuitet".

U toj zemlji većinske hinduske vjeroispovijesti The Hindu (neovisni list) piše da je izbor "razočaranje za one koji su se nadali reformi i decentralizaciji unutar Crkve".

Provladin Hindustan Times naslovljuje svoj tekst "Protiv pretjeranog konzumerizma, homoseksualnih brakova i rock glazbe", a Times of India, najčitanije glasilo na engleskom jeziku piše "trijumf pravovjernosti u Vatikanu".

Samo je 2 posto Indijaca kršćanske vjeroispovijesti, što znači nekih 24 milijuna ljudi. Ivan Pavao II. dvaput je posjetio Indiju (1986. i 1999.) i za drugog posjeta pozvao je na evangelizaciju Azije i preobraćenje potaknuvši kritike radikalnih hinduskih nacionalista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙