FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske reakcije povodom izbora novog Pape (1)

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Mnogi svjetski čelnici oglasili suse u utorak povodom izbora njemačkog kardinala Josepha Ratzingera zanovog papu, koji će nositi ime Benedikta XVI.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Mnogi svjetski čelnici oglasili su se u utorak povodom izbora njemačkog kardinala Josepha Ratzingera za novog papu, koji će nositi ime Benedikta XVI.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan čestitao je Benediktu XVI. i rekao da Ujedinjeni narodi i Sveta Stolica dijele snažnu predanost miru, socijalnoj pravdi, ljudskom dostojanstvu, vjerskoj slobodi i uzajamnom poštivanju među svjetskim religijama.

On je poželio novom Papi snagu i hrabrost u obnašanju njegovih dužnosti.

"Glavni tajnik čestita njegovoj Svetosti papi Benediktu XVI. na izboru. Njegova Svetost donosi na tu visoku dužnost veoma veliko iskustvo", kazao je Annanov službeni predstavnik u priopćenju.

Irska predsjednica Mary McAleese među prvima je čestitala novom Papi. "Vaše vodstvo bit će presudno u složenosti modernog života. Neka vaše prihvaćanje ovog ogromnog tereta službe bude plodonosno u našem svijetu. Neka vam Bog da snage za ove nove dužnosti".

Francuski predsjednik Jacques Chirac uputio je "najsrdačnije čestitke" novom papi Benediktu XVI. i ustvrdio je da će Francuska i Vatikan nastaviti dijalog povjerenja koji su uvijek imali, a posebice u borbi za mir i pravdu.

"Papi Benediktu XVI. upućujem najsrdačnije čestitke i iskrene želje na visokoj dužnosti povjerenoj mu kao glavi Katoličke crkve", piše Jacques Chirac u poruci koju je objavila služba Elizejske palače za odnose s javnošću.

Izrael je izrazio nadu da će novi Papa, budući da je Nijemac, biti posebice predan borbi protiv antisemitizma, a glavni telavivski rabin Israel Meir Lau nazvao ga je prijateljem židovskog naroda. Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom pozdravio je izbor Ratzinegra za novog poglavara Katoličke crkve.

"Ministar vanjskih poslova izražava nadu da će ovaj Papa, uzevši u obzir njegovo povijesno iskustvo, biti posebice predan beskompromisnoj borbi protiv anti-semitizma", stoji u priopćenju izraelske vlade.

Cijeli talijanski politički vrh čestitao je Ratzingeru.

"To je trenutak velike radosti za sve Talijane", napisao je talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi novom Papi Benediktu XVI. Premijer Silvio Berlusconi čestitao je novome Papi i izrazio svoju i volju talijanske vlade za daljnjom uspješnom suradnjom s Vatikanom.

Španjolski premijer Jose Luis Zapatero čestitao je Ratzingeru u ime španjolske vlade i naroda i poželio mu sve najbolje u njegovom pontifikatu.

Predsjednik Južnoafričke Republike Thabo Mbeki rekao je da papa Benedikt XVI. preuzima vodstvo u kritičnom trenutku u kojem se "svjetska kolektivna mudrost i vodstvo, uključujući vjerske zajednice, treba suočiti s izazovima sve većeg siromaštva i nerazvijenosti koje pogađa mnoge ljude širom svijeta".

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis čestitao je Ratzingeru na izboru i Svetoj Stolici koja ima status promatrača u toj organizaciji.

"Siguran sam da će on nastaviti rad pape Ivana Pavla II u unapređenju mira i ljudskog dostojanstva, dijaloga među religijama i poštivanja vjerskih uvjerenja drugih i na taj način promovirati temeljne vrijednosti Vijeća Europe".

Kraljica Elizabeta II i njezin suprug vojvoda od Edinburga također su čestitali novom Papi, priopćila je Buckinghamska palača, ali nije htjela otkriti što piše u čestitki jer je ona "osobna".

Bivši poljski predsjednik Lech Walesa nazvao je izbor njemačkog kardinala za Papu "dobrim odabirom".

"To je dobar izbor. Nastavak djela Ivana Pavla II.On će nastaviti misiju našeg dragog Pape".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙