FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske reakcije povodom izbora novog Pape (2)

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Mnogi svjetski čelnici oglasili suse u utorak povodom izbora njemačkog kardinala Josepha Ratzingera zanovog papu, koji će nositi ime Benedikta XVI.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Mnogi svjetski čelnici oglasili su se u utorak povodom izbora njemačkog kardinala Josepha Ratzingera za novog papu, koji će nositi ime Benedikta XVI.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso izrazio je "zadovoljstvo izborom konklave", te novom papi uputio "izraze pune poštovanja" u ime Europske komisije.

"Osobno sam zadovoljan izborom konklave i uvjeren sam da će Vaša Svetost nastaviti odlučno i snažno s djelom vašeg poštovanog prethodnika Ivana Pavla II. u korist razumijevanja među narodima i u korist mira u svijetu", kazao je Barroso u pismu upućenom novom papi Benediktu XVI.

"U ime Europske komisije, želio bih izraziti nade da će dugi i plodnosni pontifikat omogućiti Vašoj Svetosti da djeluje s ciljem razvijanja dijaloga među vjerama i univerzalnih vrijednosti i za obranu ljudskih prava i poštivanja ljudskog bića", dodao je Barroso.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je da se zajedno sa suprugom Laurom pridružuje građanima SAD-a i milijunima ljudi u cijelom svijetu koji mole za snagu i mudrost kardinala Ratzingera kao poglavara Katoličke crkve.

"Laura i ja čestitamo papi Benediktu XVI. On je mudar čovjek velikog znanja. On je čovjek koji služi Bogu".

Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli izjavio je da SAD pozdravljaju odabir kardinala Ratzingera za novog Papu te da s radošću očekuju suradnju s njim i s Vatikanom kao i daljnje jačanje "odličnih bilateralnih odnosa i promoviranje dostojanstva čovjeka širom svijeta".

Austrijski predsjednik Heinz Fischer zaželio je novom papi "uspješan rad u službi svjetske Crkve za mir i socijalnu pravdu. Da je novi papa izabran u tako kratkom vremenu može se interpretirati kao uspješan i značajan konsenzus", stoji u brzojavu koji je austrijski predsjednik Fischer poslao novom papi.

Izrazio je nadu da će se nastaviti i produbiti tradicionalno izvanredni odnosi i povezanost Austrije i Svete Stolice.

"S velikom radošću primili smo vijest iz Vatikana", izjavio je austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i dodao da je "novi Papa za vjernike znak nade i očekivanja".

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende rekao je da je to dobar odabir i izrazio je nadu da će ovaj Papa "nastaviti putem Ivana Pavla II." i boriti se za mir i demokraciju i protiv siromaštva.

Njemački kardinal Joseph Ratzinger (78) izabran je u utorak za novoga papu, 17 dana nakon što je preminuo Ivan Pavao II.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙