FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP i ORCO parafirirali Ugovor za Sunčani Hvar

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog fonda zaprivatizaciju (HFP) Damir Ostović i predsjednik Uprave i kontrolnidioničar luksemburške kompanije "Orco Property Group" Jean-FrancoisOtt parafirali su danas u Zagrebu Ugovor za osnivanje javno-privatnogparnerstva (JPP) u hvarskoj tvrtki Sunčani Hvar.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Damir Ostović i predsjednik Uprave i kontrolni dioničar luksemburške kompanije "Orco Property Group" Jean-Francois Ott parafirali su danas u Zagrebu Ugovor za osnivanje javno-privatnog parnerstva (JPP) u hvarskoj tvrtki Sunčani Hvar.

Ugovor je parafiran u zgradi hrvatske Vlade, koja će, po riječima njenog potpredsjednika i predsjednika Upravnog odbora (UO) HFP-a Damira Polančeca, nakon što Ugovor odobri Upravni odbor HFP-a, o svemu donijeti "zadnju riječ".

Polančec je izrazio nadu i da je time pri završetku, kako kaže, saga o Sunčanom Hvaru koji konačno dobiva pravi oblik upravljanja i vlasništva.

Posebno je naglasio da su svi dvojbeni detalji iz Orcove ponude za to JPP uspješno ispregovarani i usuglašeni tijekom zadnjih 15-ak dana, na čemu je čestitao i Orcu i operativnim, stručnim službama HFP-a.

Među najvažnijim iz Ugovora i za osnivanje toga JPP-a Polančec je istaknuo što tijekom idućih pet godina nijedna strana ne može samostalno i bez suglasnosti druge raspolagati imovinom Sunčanog Hvara, kao i to što se Orco u prvoj fazi obvezuje uložiti u dokapitalizaciju Sunčanog Hvara 200 milijuna kuna te isto toliko iz kredita na ime Sunčanog Hvara u obnovu tvrtke.

Orco je to, kaže, spreman učiniti već kod sazivanja prve iduće Glavne skupštine dioničara Sunčanog Hvara, koja se, napominje Polančec, treba održati najkasnije do lipnja ove godine.

Ukoliko se tih drugih 200 milijuna kuna neće moći ostvariti, iz razno raznih razloga, Polančec kaže da je Orco spreman uložiti još dodatnih 100 milijuna kuna u temeljni kapital.

Na taj se način, dodaje, Orcu u vlasništvo prenosi 500 tisuća dionica, što je u skladu, kako napominje, s propozicijama javnog natječaja, a Orco još dodatno dokapitalizacijom stječe 2 milijuna dionica, što ukupno čini 46 posto temeljnog kapitala.

Sve te brojke, kaže Polančec, najbolje govore o ozbiljnosti Orca kao partnera državi za osnivanje toga JPP-a, kao i da je to pravi put da se od Sunčanog Hvara napravi dobra tvrtka.

U vezi traženih bankovnih jamstava za ulaganja Orco se obvezao Fondu predati jamstvo prvoklasne banke na iznos od 40 milijuna kuna, i to nakon što UO odobri Predugovor, a svakako prije sjednice Vlade koja treba konačno odobriti cijelu transakciju. To će jamstvo važiti 120 dana.

Sa Orcom su dogovoreni i načini upravljanja, pri čemu će Nadzorni odbor imati sedam članova (4 iz Orca, dva iz HFP-a, od kojih jedan iz grada, te jedan radnik), a Uprava tri člana (dva Orco i jedan HFP).

Izražavajući zadovoljstvo što će biti partneri državi u tom prvom JPP-u Ott iz Orca je naglasio i da će se prvo u tom poslu obratiti zaposlenicima, te pokušati poboljšati uvjete rada i edukaciju. Ove sezone neće stići puno učiniti, a s obzirom da za posao obnove trebaju puno dozvola fokusirat će se na njihovo ishođenje. Prve fizičke promjene na izgledu i uređenju tvrtke bit će, dodaje, vidljive iduće sezone.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙