FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrt Pape - reakcije VI

ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Nastavljaju se reakcije brojnihsvjetskih čelnika na vijest o smrti pape Ivana Pavla II.
ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Nastavljaju se reakcije brojnih svjetskih čelnika na vijest o smrti pape Ivana Pavla II.

Duhovni vođa tibetanskih budista Dalaj-lama u nedjelju je izrazio sućut Vatikanu i katolicima nakon vijesti o smrti pape Ivana Pavla II. opisavši ga kao "velikog duhovnog vođu".

"Prvi put kada smo se susreli izgledao mi je kao da ima smisla za stvarnost i da je otvoren s velikim smislom za globalne probleme. Nimalo ne sumnjam da je bio veliki duhovni vođa", rekao je Dalaj lama.

Predsjednica Šri Lanke Chandarika Kumaratunga i glavna politička stranka budističkih redovnika u toj državi također su u nedjelju odali počast Svetom Ocu.

U pismu upućenom kardinalu Angelu Sodanu, Kumaratunga je poslala svoje "najiskrenije izraze sućuti u ovom bolnom razdoblju za sve katolike".

Stranka budističkih redovnika, Nacionalna stranka nasljeđa, je svim katolicima uputila izraze solidarnosti i tuge. "Papa je bio značajan vjerski vođa. Bio je izniman voditelj reformi", kazao je glasnogovornik te stranke Athuraliya Ratana.

Turski je predsjednik Ahmet Necdet Sezer rekao da je s veliko tugom čuo vijest o smrti Ivana Pavla II. "Iskreno vjerujem da će Njegova Svetost, koja je duboko dotaknula turski narod prilikom svog posjeta Turskoj 1979. godine i tijekom svog pontifikata, imati značajno mjesto u analima ljudske povijesti", rekao je Sezer.

Izraelski premijer Ariel Sharon je u nedjelju pozdravio uspomenu na Svetog Oca izrazivši sućut katolicima cijelog svijeta.

"U ime izraelskog naroda izražavam žaljenje i sućut zbog smrti pape Ivana Pavla II i dijelim tugu s milijunima kršćana", rekao je Sharon, dodavši da je Sveti Otac bio "čovjek mira i prijatelj židovskog naroda koji je priznavao njegovu posebnost i koji je djelovao za pomirenje naroda".

Jordan se također priključio onima koji su odali počast Svetom Ocu, "hrabrom Papi koji je podržavao mir na Bliskom istoku i promicao islamsko-kršćanski dijalog", rekla je glasnogovornica jordanske vlade Asma Khodr.

"Ražalošćeni smo viješću o Papinoj smrti. Sjećat ćemo se uvijek njegovih ideja koje je ostavio na brojna regionalna i svjetska pitanja", kazala je Khodr.

Albanska je vlada u nedjelju odredila da će ponedjeljak biti dan žalosti nakon smrti Ivana Pavla II kojeg pozdravlja kao osobu koja je Albancima, uglavnom muslimanske vjeroispovjesti, "vratila vjeru u Boga nakon pada komunizma".

"Svi smo pogođeni smrću Pape. U boli smo jer je Albanija bila dio njegovih molitava, njegovih briga i njegove ljubavi", kazao je albanski predsjednik Alfred Moisiu.

I talibani su se priključili onima koji su odali počast Svetom Ocu. Poslali su poruku iz svog tajnog skrovišta u nedjelju u kojoj ističu kako je papa Ivan Pavao II "imao uspjeha u zaustavljanju progona muslimana".

"Iako su drugi sljedbenici kršćanstva započeli križarski rat protiv islama Papin glas za mir treba pohvaliti", prenijela je Afganistanska islamska agencija talibansko priopćenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙