FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković s proizvođačima i predstavnicima mesne industrije

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Proizvođači mesa spremni suosigurati dovoljne količine mesa za tržište pa će uskoro bitiplasirane veće količine svježeg mesa iz domaćeg tova, primjerice10.000 komada junadi, dogovoreno je na današnjem sastanku uzgajivača ipredstavnika mesne industrije s ministrom poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Proizvođači mesa spremni su osigurati dovoljne količine mesa za tržište pa će uskoro biti plasirane veće količine svježeg mesa iz domaćeg tova, primjerice 10.000 komada junadi, dogovoreno je na današnjem sastanku uzgajivača i predstavnika mesne industrije s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem.

Cijena junećeg buta u maloprodaji tako bi uskoro mogla biti ispod 50 kuna za kilogram, rekli su sudionici sastanka.

Da bi se stabiliziralo stanje na domaćem tržištu mesa potrebno je stabilizirati proizvodnju, utvrditi pravila igre na tržištu i kretanje cijena, što bi u konačnici rezultiralo povećanjem domaćeg tova i proizvodnje te smanjenjem uvoza, kazao je ministar Čobanković.

Podsjetio je kako Hrvatska ne zadovoljava vlastite potrebe u proizvodnji junadi i svinja, da je od druge polovice nestašica stoke, što je rezultiralo povećanjem cijene mesa.

Na sastanku je posebno upozoreno na problem uvoza kao i problem sivog tržišta mesa.

Direktor Gospodarskog-interesnog udruženja Croatiastočar Antun Šeda istaknuo je kako je za sređivanje stanja na tržištu nužno povećati domaću proizvodnju, napraviti bilance te propisati minimalne, ciljane i zaštitne cijene.

Bez navedenog, rekao je Šeda, nema stabilizacije proizvodnje.

Članica Uprave PPK karlovačke mesne industrije Nevena Pivac drži kako se problem uvoza ne može otkloniti dok se ne riješi problem domaće proizvodnje, odnosno dok se proizvodnja ne poveća na razinu da zadovoljava domaće potrebe.

"Mesna industrija i uzgajivači imaju iste interese, a oni vode ka zadovoljavanju domaćih potreba te usmjeravanju ka izvozu", rekla je Nevena Pivac.

Predstavnik PIK Vrbovec pozvao je sve domaće proizvođače junadi da im se jave, budući je tvrtka zbog nedovoljno domaće junadi prisiljena uvoziti.

Proizvođači mesa zaključili su na sastanku da u suradnji sa resornim ministarstvom, mogu osigurati stabilnost tržišta mesa, no traže da ih se zaštiti od nelojalne konkurencije i uvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙