FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački obrtnici traže otkup lokala u vlasništvu Grada i države

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Obrtnička komora (OK) Zagreb traži odVlade i zagrebačke Gradske skupštine donošenje provedbenih akatakojima bi se zagrebačkim obrtnicima omogućio otkup poslovnih prostorau državnom i gradskom vlasništvu, rekao je na konferenciji za novinaretajnik zagrebačke obrtničke komore Boris Trupec.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Obrtnička komora (OK) Zagreb traži od Vlade i zagrebačke Gradske skupštine donošenje provedbenih akata kojima bi se zagrebačkim obrtnicima omogućio otkup poslovnih prostora u državnom i gradskom vlasništvu, rekao je na konferenciji za novinare tajnik zagrebačke obrtničke komore Boris Trupec.

Kupnjom poslovnih prostora, po njegovoj ocjeni, obrtnici bi stekli sigurnost boravka i bili ohrabreni za ulaganja u svoja poslovanja.

Kako je pojasnio, mogućnost otkupa poslovnih prostora otvorila se donošenjem Zakona o zakupu i prodaji poslovnog prostora, koji je u studenom lani donio Hrvatski sabor, no Vlada i zagrebačka Gradska skupština još uvijek nisu donijeli potrebne provedbene akte.

U Zagrebu je oko tisuću poslovnih prostora u vlasništvu Grada, dok je 1.500 u vlasništvu države koji bi mogli biti ponuđeni na otkup obrtnicima. Riječ je o lokalima sa "čistim" vlasništvom, koji nisu predmet zahtjeva za povratom nacionalizirane imovine i za koje vlada veliki interes obrtnika, pojašnjava pravnik OK Zagreb Goran Čanković.

Kako je dodao, komora je Gradskom poglavarstvu uputila svoj prijedlog izmjene i dopune Odluke o zakupu poslovnog prostora, koja bi omogućila otkup lokala, no ta će odluka, rekao je, vjerojatno biti na dnevnom redu novog saziva zagrebačke Gradske skupštine, nakon lokalnih izbora. Isto tako, OK Zagreb se obratio i Vladi i od nje očekuje donošenje akata potrebnih za otkup lokala u državnom vlasništvu.

U svom prijedlogu Gradskom poglavarstvu, OK Zagreb predlaže otkup poslovnih prostora po sličnom modelu koji je primijenjen za otkup stanova u društvenom vlasništvu, dodao je Čanković.

Čelnici OK Zagreb zatražili su i opoziv Borisa Blažekovića (inače glasnogovornika Hrvatske narodne stranke) iz Nadzornog odbora Turističke zajednice Grada Zagreba, jer je, kako su naveli, nezakonito dobio na korištenje i koristio lokal u Tomićevoj ulici za svoj restoran Kokot.

Kako je ustvrdio Boris Trupec, Blažeković za taj lokal nije imao odgovarajući ugovor o zakupu te dvije godine nije ni platio zakupninu, pa Gradu duguje oko 400 tisuća kuna. Isto tako, kako je ustvrdio, Blažeković je do lokala došao preko hrvatskog branitelja s kojim je sklopio nezakonit poslovni aranžman.

Zbog toga je, kako je dodao, došlo do inspekcijskog nadzora i zatvaranja objekta.

Upitan za komentar Boris Blažeković je pak izjavio da su tvrdnje iz Obrtničke komore Zagreba neistinite te da je riječ o političkom pritisku u predizborno vrijeme. Tvrdi da je legalno došao do korištenja lokala u Tomićevoj, putem javnog natječaja, te da je sklopio legalni poslovni ugovor sa spomenutim braniteljem. Što se tiče zatvaranja objekta, Blažeković kaže da je zatvoren prije dostave inspekcijskog rješenja, a komentirajući zahtjev za opozivom iz Nadzornog odbora TZ Grada Zagreba, kaže da ga OK Zagreb nije postavila, pa ga ne može ni smjenjivati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙